Index Vakbarát Hírportál

Kiálltak a korrupcióval vádolt Fillon mellett

2017. március 6., hétfő 20:54

A jobbközép Köztársaságiak vezetősége egyhangúlag és határozottan támogatja az államfőjelöltjét, Francois Fillont - közölte a legnagyobb francia ellenzéki párt vezetősége hétfő esti rendkívüli ülését követően, alig hat héttel a francia elnökválasztás első fordulója előtt.

"A politikai bizottság egyhangúlag megerősíti Francois Fillon támogatását" - közölte Gérard Larcher bizottsági elnök, a szenátus jobboldali elnöke.

A válságtanácskozásra azután került sort, hogy az elmúlt napban több mint háromszáz jobboldali képviselő elfordult Fillontól, aki ellen családtagjai feltételezett fiktív parlamenti alkalmazása miatt közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása miatt indulhat eljárás.

A francia elnökválasztás esélyeiről és Fillon botrányáról itt írtunk bővebben>>>

Fillon a botrány kirobbanása után eredetileg még azt mondta, hogy visszalép, ha vádat emelnek ellene, de tíz nappal ezelőtt már arról beszélt, akkor sem lép vissza az elnökjelöltségtől, ha eljárás indul ellene. Fillon múlt héten is kihangsúlyozta, hogy semmiképpen sem lép vissza, hiába idézték be március 15-re a vizsgálóbírók a felesége fiktív alkalmazása körüli ügyben. Viszont azóta Fillon süllyedő hajóját elkezdték elhagyni támogatói, a Libération napilap gúnyos számlálóján vasárnap este 258 képviselő szerepelt.

Az egykor még az elnökválasztás áprilisi első fordulójának megnyerésére legesélyesebb Fillon az elmúlt hónapban már a harmadik helyre csúszott vissza, és ezzel nem jutna be a mindent eldöntő második körbe. A felmérések szerint a szélsőjobboldali és nacionalista Nemzeti Frontot vezető Marine Le Pen nyerné meg az első fordulót, de a másodikban biztosan veszítene a szintén továbbjutó Emmanuel Macron-tól. A volt szocialista gazdasági miniszter függetlenként indulva sok kiábrándult szavazót fel tudott szívni Fillon táborából.

Rovatok