Index Vakbarát Hírportál

A rabszolgaságot is elkapták az alternatív tények

2017. március 7., kedd 06:28

Első miniszteri munkanapján sikerült maradandót alkotnia Ben Carson volt sebészprofesszornak. A republikánus színekben az elnökjelöltségre egy ideig esélyesnek tűnt afroamerikai politikus új megvilágításba helyezte a rabszolgaságot, amikor kijelentette:

„Voltak más bevándorlók is, akik rabszolgaszállító hajók mélyén érkeztek ide, s ráadásul hosszabb ideig és keményebben dolgoztak, ráadásul kevesebbért...nekik is az volt az álmuk, hogy egy napon a fiaik, a lányaik, az unokáik, a dédunokáik jólétre és boldogságra leljenek ezen a földön" – idézte Carsont az MTI.

„Erről szól Amerika. Ez az álmok és a lehetőségek földje” – mondta.

Carson tehát az Afrikából rabszolga-kereskedők által behurcoltak százezreit egyszerűen bevándorlóknak minősítette, akiknek megvolt a maguk amerikai álma.

Az Országos Szövetség a Színesbőrűek Felemelkedéséért (NAACP) nevű befolyásos polgárjogi szervezet és az Anna Frank Központ amerikai irodája azonnal reagált a volt orvosprofesszor szavaira. "Bevándorlók???" – kérdezte, három kérdőjellel Twitter-bejegyzésében az NAACP. Az Anna Frank Központ pedig "tragikusnak, sokkolónak, elfogadhatatlannak" nevezte Carson megjegyzéseit.

Az építésügyi és városfejlesztési miniszterré lett Carson twitteres bejegyzésében próbálta árnyalni a képet: „Van aki akarata ellenére lett bevándorlóvá” – idézte e BBC.

Carson korábban is szerette a rabszolgasággal kapcsolatos párhuzamokat, bár eddig inkább ijesztgetett veke: tavaly még az Obamacare-t kritizálva mondta, hogy a demokrata elnök nevével fémjelzett egészségügyi törvény „a legrosszabb a rabszolgaság óta, ami az Egyesült Államokban történt.”

Rovatok