Index Vakbarát Hírportál

A WikiLeaks most a CIA-t vette célba, tapsolhatnak az oroszok

2017. március 7., kedd 17:21

Kedden kiszivárgott a CIA kibernetikai hírszerzésének teljes arzenálja a WikiLeaks jóvoltából - írja a Fox News. Julian Assange szerint az adatok jogi és politikai szempontból is kivételesek, és a Twitteren azt üzente, 

ez a történelem legnagyobb kiszivárogtatása a hírszerzés területén.

A dokumentumok a CIA Langley-ben található, Kibernetikai Hírszerzési Központjában található elkülönített, fokozott biztonságú hálózatról származnak. Leginkább a CIA által fejlesztett rosszindulatú programokról van szó bennük, amik a kémkedés mellett akár szinte észrevehetetlen gyilkosságokat is lehetővé tehetnek. 

A kártevőkkel gyakorlatilag bármilyen eszközt megtámadhatnak, ezzel akár jeladóvá és hangfelvevővé alakítva azt. Az egyik dokumentumból az is kiderült, hogy járművek vezérlő rendszereinek megfertőzésével is kísérleteztek, bár az nem derült ki, miért.

A WikiLeaks közleményéből az is kiderült, szerintük a CIA ahelyett, hogy orvosolta volna az amerikai szoftvergyártók általuk egyébként ismert hibáit, kihasználta őket, amit más országok hírszerzői is ugyanígy megtehettek.

A CIA egyelőre annyit válaszolt az ügyben, hogy nem kívánnak nyilatkozni az állítólagos dokumentumok valódiságáról. 

Rovatok