Index Vakbarát Hírportál

Vereséget szenvedett a brit kormány, parlamenti szavazás kell a brexitről

2017. március 7., kedd 20:31

Parlamenti jóváhagyáshoz kötné a brit törvényhozás felsőháza a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről London és az Európai Unió között létrejövő majdani megállapodást, írja az MTI. A Lordok Háza a kormány szándékával ellentétes kedd esti döntésével annak a kormányzati határozattervezetnek a felsőházi vitáját zárta le, amelynek parlamenti elfogadása szükséges a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásához.

Az 50. cikkely szabályozza - és aktiválásának március végéig tervezett bejelentése hivatalosan el is indítja - Nagy-Britannia kilépési folyamatát az EU-ból.

A felső kamara keddi döntése a brit kormány második veresége egy héten belül. A Lordok Háza a vita múlt heti szakaszában - szintén a kormány álláspontjával ellentétesen - a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálására szólította fel Theresa May miniszterelnököt.

Az 50. cikkely aktiválásának engedélyezéséről szóló határozattervezet a jövő héten visszakerül az alsóház elé, amely mindkét felsőházi módosítást érvénytelenítheti.

Rovatok