Index Vakbarát Hírportál

Szövetségi nyomozás indul a legújabb WikiLeaks szivárogtatás miatt

2017. március 8., szerda 18:56

Szövetségi szintű nyomozást indítanak az Egyesült Államokban, miután újabb titkosított állami dokumentumokat szivárogtak ki a WikiLeaks portálon keresztül, írja a CNN. Ezúttal a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hekkerei által összegyűjtött adatok szivárogtak ki.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a CIA közösen fogja felügyelni a nyomozást, melynek során azt vizsgálják, hogyan jutottak el a szivárogtató szervezethez az adatok, kellett-e szervezeten belüli ember azok megszerzéséhez, vagy teljesen kívülről történt az akció. Igyekeznek azt is kideríteni, hogy vannak-e további adatok azokon kívül, melyek eddig nyilvánosságra kerültek.

Amik eddig megjelentek azok a hivatalos állami tájékoztatás szerint mind valódiak, de nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy dezinformációk is megjelenhetnek az oldalon, és azt is lehetségesnek tartják, hogy az eddig publikált dokumentumok bizonyos részeit meghamisították.

A legfőbb kérdése a nyomozásnak, hogy kijuthatott-e olyan hírszerzői adat, amely USA-n kívüli célpontok eléréséhez, támadásokhoz gyűjtöttek, és a nyilvánosságra kerülésük után értéktelenné válnak.

Rovatok