Index Vakbarát Hírportál

Amnesty: Az arab koalíció kazettás bombákat vetett be Jemenben

2017. március 9., csütörtök 10:21

A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció az elmúlt 16 hónapban harmadszor vetett be brazil gyártmányú kazettás bombákat Jemenben, jelentette csütörtökön az Amnesty International.

A nemzetközi jogvédő szervezet közleményében arról tájékoztatott, hogy a koalíciós erők február 15-én három lakott területet és mezőgazdasági területeket bombáztak a Jemen északi részén található Szaada tartományban, írja az MTI.

A síita húszi lázadók hátországa elleni támadásban ketten megsebesültek.

A koalíció korábban 2015 októberében és 2016 májusában vetett be kazettás bombákat. Az ilyen típusú fegyverek akár több száz minibombát is tartalmazhatnak, amelyek szétszóródva hatalmas területen végeznek pusztítást. A fel nem robbant minibombák a későbbiekben aknaként funkcionálnak.

A 2008-as oslói konvenció tiltja a kazettás bombák használatát. Az egyezményt több mint száz ország írta alá, de Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok nincs közöttük.

Az arab koalíció 2015 márciusa óta vesz részt a jemeni polgárháborúban Abed-Rabbó Manszúr Hádi nemzetközileg elismert jemeni elnök támogatójaként az Ali Abdalláh Száleh korábbi államfő híveinek számító húszi lázadókkal szemben. Az ENSZ szerint a jemeni konfliktusban eddig több mint 7500-an vesztették életüket, és 40 ezren sebesültek meg.

Rovatok