Index Vakbarát Hírportál

Fehéroroszország nem szedi be a naplopóadót

2017. március 9., csütörtök 14:56

Fehéroroszországban idén már nem fogják alkalmazni a nem teljes munkaidőben dolgozókat megadóztató törvényt – írja az MTI. Ezt maga Aljakszandr Lukasenka elnök jelentette be csütörtökön, miután februárban hatalmas tömeg tüntetett az utcákon a naplopók elleni törvényként elhíresült jogszabály visszavonásáért.

A 2015-ben hatályba lépett törvény az évente 183 napnál kevesebbet dolgozókra 250 dollárnak (75 ezer forintnak) megfelelő összegű adót ró ki az adóbevétel-kiesés kompenzálására. A jogszabály nagy elégedetlenséget váltott ki a fehéroroszok körében, akik közül sokan alig tudnak megélni az olajár esése és az oroszországi gazdasági válság miatt két éve tartó recesszió közepette.

Fizetés helyett inkább tüntettek

A havi átlagfizetés 2014 közepén még 630 dollár volt, 2017 elejére 380 dollárra esett vissza. A legutóbbi adóellenőrzés adatai szerint 470 ezer embernek kellene fizetnie, de ezt csak 50 ezren teljesítették, ami 8 millió dollárnyi bevételt jelentett az államnak.

Februárban kétezer ember tiltakozott Minszkben a naplopótörvény ellen. Az elmúlt hat évben ez volt a legjelentősebb demonstráció Fehéroroszországban. Az utóbbi hetekben vidéken is voltak hasonló megmozdulások, és az ellenzék márciusra is tervezett még tüntetéseket.

2016-ra nem fogjuk beszedni ezt a pénzt azoktól, akiket érintett volna

- idézte Lukasenkát a Belta állami hírügynökség. Az elnök hozzátette: azoknak, akik már befizették az adót 2016-ra, ezt az összeget visszatérítik, ha 2017-ben találnak munkát.

Lukasenka törekszik az Európai Unióval fennálló kapcsolatok javítására, és próbálja enyhíteni az Oroszországtól való függést, ezért tavaly több esetben is enyhített a politikai ellenzékre nehezedő nyomáson a Nyugat felszólítására.

Rovatok