Index Vakbarát Hírportál

Húszezer mianmari kért menedéket Kínában

2017. március 9., csütörtök 09:48

Húszezernél is több mianmari menekült el, és kért menedéket Kínában a dél-kelet-ázsiai ország északi részén tomboló erőszak miatt, írja az MTI a pekingi külügyminisztérium közleménye alapján.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerdán Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tett éves beszámolójában arról beszélt, hogy a mianmari biztonsági erők riasztó mértékben és súlyossággal lépnek a mianmari Arakán államban élő rohingya kisebbség, férfiak, nők és gyerekek ellen egyaránt.

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szuu Kji vezette Mianmar nem engedte be az ENSZ tisztségviselőit, így az emberi jogi főbiztosság bangladesi irodájának adataira hivatkozik, ahová több mint hetvenezren menekültek már a szomszédos Arakán állam területéről.

"Tárgyi bizonyítékok és megerősített tanúvallomások állnak rendelkezésre tömeggyilkosságokról, köztük menekülni képtelen csecsemők, gyerekek és idősek meggyilkolásáról, egész falvak felépítéséről, tömeges őrizetbe vételekről, rendszerszintű nemi erőszakról és egyéb szexuális támadásokról és az élelmiszerkészletek szándékos elpusztításáról. Úgy tűnik, hogy amit a biztonsági erők felkelők elleni műveletnek neveznek, az nem más célt szolgál, mint a rohingyák teljes kiszorítását Mianmarból" - mondta az ENSZ főbiztosa.

Zeid Raad al-Hussszein szerint mindez háborús és emberiesség elleni bűnök gyanúját veti fel, amivel a Nemzetközi Büntetőbíróságnak kellene foglalkoznia.

Rovatok