Index Vakbarát Hírportál

Jövőre jöhetne az újabb skót népszavazás

2017. március 9., csütörtök 09:46


A skót miniszterelnök szerint 2018 ősze észszerű időpontja lehet a skóciai függetlenségről szóló esetleges újabb népszavazásnak, de erről döntés még nincs – írja az MTI.

Nicola Sturgeon a BBC tévécsatornának kijelentette: a konzervatív párti brit kormány néhány tagjának véleményével ellentétben nem blöff, amikor a skót kormány és ő személyesen az újabb függetlenségi népszavazás lehetőségéről beszél.

Arra a felvetésre, hogy a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) egyes tisztségviselői már említették, hogy 2018 ősze az újabb referendum elképzelhető időpontja, Sturgeon azt mondta, addigra már világosan körvonalazódhat, hogy a brit kormány milyen megállapodást érhet el a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalásokon az Európai Unióval, így a jövő év ősze észszerű időpontja lehet a függetlenségi népszavazásnak, „ha Skócia ezt az utat választja”, de erről döntés még nem született.

Nem akarják otthagyni az EU-t

A brit EU-tagságról rendezett tavaly júniusi népszavazáson országos átlagban a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka azonban a bennmaradásra voksolt. Nicola Sturgeon azóta több nyilatkozatában is leszögezte: Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból, és a skót kormány újabb függetlenségi népszavazást ír ki, ha ezt látja a legmegfelelőbb eszköznek arra, hogy saját hatáskörében dönthessen Skócia EU-tagságának megőrzéséről.

Skóciában 2014 szeptemberében már tartottak népszavazást a függetlenségről, de akkor a választók 55 százaléka az elszakadás ellen voksolt. A skót kormány részéről jól érzékelhető az óvatosság az esetleges újabb függetlenségi népszavazás kiírásának kérdésében, különös tekintettel arra, hogy a közvélemény-kutatások szerint az elszakadást pártolók változatlanul kisebbségben vannak. Látszólag nincs ugyanis jogi megoldás arra, hogy Skócia hogyan maradhatna ez EU tagja. Ha a brit kilépés előtt függetlenné válnak, akkor az EU-ból is távoznak. Ha viszont a brit kilépés után még függetlenné is válnak, akkor semmi garanciájuk nem lesz arra, hogy gyorsan csatlakozhatnak az Európai Unióhoz, és az Egyesült Királysághoz sem tartoznának többé.

A népszavazás lehetőségét a brit kormány is határozottan elveti, és elsősorban gazdasági érvekkel igyekszik maradásra bírni Skóciát.

Rovatok