Index Vakbarát Hírportál

Pszichiáterek szerint Trump instabil, veszélyes

2017. március 9., csütörtök 14:16

Két neves amerikai egyetem, a Harvard és a Columbia egy-egy pszichiátere közös nyílt levélben figyelmeztet arra, hogy szerintük Donald Trump a mentális instabilitása miatt alkalmatlan elnöknek, és mindenkire nézve veszélyt jelent, hogy katonai hatalmat adtak a kezébe.

Judith L. Herman és Robert Jay Lifton a New York Timesban megjelent  levélben  azt írja, már a választás után felmerült bennük Trump alkalmatlansága, „a kampány alatt a mentális instabilságára utaló riasztó tünetek” alapján, ez az aggodalmuk pedig azóta csak fokozódott. Mint írják, az elnökség megpróbáltatásai már néhány hét alatt is láthatóan felerősítették a viselkedése szeszélyes mintázatát.

Különösen az döbbentett meg bennünket, hogy sorozatosan képtelen különbséget tenni valóság és képzelet között, és kitör belőle a harag, amikor ellentmondanak a képzeletének

– írják a pszichiáterek, akik szerint Trump ismétlődően tesz összeesküvésekre utaló, paranoid állításokat, bármiféle bizonyíték nélkül, például hogy az elődje, Barack Obama lehallgattatta őt.

Nem diagnózis

Hangsúlyozzák a levélben, hogy nem pszichiátriai diagnózist állítanak fel, hiszen ez távolról, személyes vizsgálat nélkül nem volna bölcs dolog, ettől függetlenül pszichiáterként kötelességüknek érzik, hogy felhívják a figyelmet a problémára. Attól tartanak, hogy ha krízishelyzettel kellene szembenéznie, Trump józan ítélőképesség híján képtelen lenne racionális döntést hozni.

A rábízott katonai hatalom mindannyiunkat veszélyeztet

– írják, ezért arra kérik a választott képviselőket, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket, hogy „megvédjenek minket ettől a veszélyes elnöktől.

Nem ez az első eset, hogy neves pszichiáterek figyelmeztetnek Trump szerintük ingatag mentális állapotára. Februárban két szakember szintén a New York Timesnak küldött nyílt levelet arról, hogy alkalmatlannak tartják az elnököt a feladatai ellátására.

Az ilyen nyilvános kiállások megítélése ellentmondásos, mert felelőtlen és etikailag is aggályos, ha pszichiáterek szakvéleményt fogalmaznak meg személyesen nem vizsgált emberekről, vagyis kellő szakmai alap nélkül. Ezért is hangsúlyozhatta a mostani levelet író két pszichiáter, hogy a konkrét diagnózistól elzárkóznak, és általános figyelemfelhívásra szorítkoznak.

Rovatok