Index Vakbarát Hírportál

Tusk marad az Európai Tanács elnöke

2017. március 9., csütörtök 17:16 | aznap frissítve

A lengyel kormány tiltakozása ellenére Donald Tusk marad az uniós tagállamok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a 2017. június 1. és 2019. november 30. közötti időszakban, írja az MTI. Ezt röviddel az állam- és kormányfők tanácskozásának megkezdése után jelentették be Brüsszelben.

Az elemzők szinte biztosra vették Tusk újraválasztását annak ellenére is, hogy a lengyel kormány nemrégiben váratlanul bejelentette, Jacek Saryusz-Wolski európai parlamenti képviselő személyében ellenjelöltet indít az Európai Tanács élére.

A posztért így két lengyel jelölt csapott össze, az esélytelennek tartott Saryusz-Wolski azonban csütörtökön végül visszalépett. A szavazáson a 28 tagállami vezető közül 27-en Tusk mellett tették le a voksukat. Orbán Viktor miniszterelnök is Tusk mögé állt be, cserben hagyva szövetségesét, Kaczyńskit és a lengyel kormányt.

A liberális konzervatív pártállású volt lengyel kormányfő 2014. december 1-től tölti be a testület elnöki tisztségét. A posztot az EU új alapszerződése, a 2009-ben hatályba lépett Lisszaboni Szerződés hozta létre.

Friss: Európai tanácsi források arról beszélnek, miközben várakozunk, hogy a vezetők egy sajtótájékoztatán beszámoljanak a csúcstalálkozó eddigi eredményeiről, hogy Lengyelország fenyegetőzik: nem írják alá a tárgyalásokat lezáró közös megegyezést, amiért az ő beleegyezésük nélkül választották újra a lengyel politikust, Donald Tuskot az Európai Tanács elnökévé.

Rovatok