Index Vakbarát Hírportál

A törököknek lobbizott Trump lemondatott nemzetbiztonsági főtanácsadója

2017. március 10., péntek 06:38 | aznap frissítve

Donald Trump amerikai elnök első, februárban lemondatott nemzetbiztonsági főtanácsadója a török a török kormány lobbistája volt, írja az MTI. Az ABC televízió csütörtök esti híradója szerint Michael Flynn cége nyomást gyakorolt kongresszusi politikusokra és munkatársaikra, hogy indíttassanak nyomozást Fethullah Gülen ellen. A Pennsylvaniában élő török hitszónokot Recep Tayyip Erdogan török államfő a tavaly nyári puccskísérlet szervezésével vádolta meg.

Maga Flynn személyesen szervezett ez ügyben találkozókat, a többi között Arkansas állam kormányzó-helyettesével és újságírókkal. Szeptemberben pedig New Yorkban egyeztetett török kormányzati tisztségviselőkkel és két miniszterrel, akiknek egyike Berat Albayrak energiaügyi miniszter, Erdogan elnök veje volt.

A volt nemzetbiztonsági főtanácsadó Törökországot segítő lobbizására lényegében akkor derült fény, amikor a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálódni kezdett a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel folytatott megbeszélései ügyében. Trump elnök februárban éppen azért menesztette őt, mert félrevezette Mike Pence alelnököt és más kormányzati tisztségviselőket a nagykövethez fűződő kapcsolatait illetően.

Az amerikai sajtó részletesen beszámolt arról is , hogy Flynn tanácsadó cége tavaly augusztustól novemberig egy török üzletemberrel, Ekim Alptekinnel és annak Hollandiában bejegyzett vállalatával dolgozott együtt. Az AP hírügynökség megkereste az Isztambulban élő Alptekint, aki elmondta: már jelezte a volt nemzetbiztonsági tanácsadónak, hogy a 350 ezer dolláros sikerdíj egy részét visszakéri, mert nem elégedett a munkával.

Valamennyi nagy amerikai tévétársaság híradója vezető hírként közölte csütörtökön este a Fehér Ház szóvivőjének, Sean Spicernek a nyilatkozatát. A szóvivő azt mondta: Donald Trump nem tudott arról, hogy Michael Flynn a kinevezése előtt a török kormány lobbistájaként tevékenyedett.

A Fehér Ház állásfoglalása azután hangzott el, hogy Flynn és cége benyújtotta a hivatalos dokumentumokat és a törvények értelmében külföldi lobbistaként formálisan is regisztráltatta magát az igazságügyi minisztériumnál. Michael Flynn egyúttal tudatta azt is: a még a kinevezése előtt végzett munkájával segítette a török kormányt. Flynn jelezte ugyan a kongresszusnak, hogy kapcsolatban áll török vállalattal, de a lobbitevékenységéről nem tett említést a jelölése utáni szenátusi meghallgatáson.

Mike Pence alelnök a Fox televíziónak adott interjújában leszögezte: ő sem tudott Flynn korábbi munkájáról. Hangsúlyozta, hogy ez a hír utólag is igazolja Trump elnök döntését, amikor lemondásra szólította fel Michael Flynnt.

Rovatok