Index Vakbarát Hírportál

A szír kormány futni hagyja a lázadókat Homszból

2017. március 13., hétfő 19:43 | aznap frissítve

A szíriai kormányerők engedik elvonulni az ellenzéki fegyvereseket Homsz városának utolsó, lázadók kezén lévő kerületéből annak a megállapodásnak az értelmében, amely hétfőn, Oroszország közvetítésével jött létre a felek között, írja az MTI.

A homszi tartomány kormányzója, Talal Barrazi a SANA szíriai állami hírügynökségnek elmondta: a megállapodás végrehajtása 6-8 hetet vehet igénybe. Azok az ellenzéki fegyveresek, akik úgy döntenek, hogy maradnak Homszban, igénybe vehetik a kormány által korábban felajánlott amnesztiát, tette hozzá. Barrazi szerint a most kötött megállapodás harmadik fázisát képezi a damaszkuszi rezsim és az ellenzéke között tavaly létrejött egyezménynek. Ez utóbbi keretében Homsz al-Váer nevű negyedét már több száz felkelő és azok családja hagyhatta el a lázadók által uralt más térségek irányába.

Bebarsz al-Talavi helyi ellenzéki aktivista megerősítette, hogy a konfliktus szereplői hétfőn megállapodást írtak alá, bizottságot hoznak létre, amely összeírja azok neveit, akik távozni akarnak az ostromlott városrészből.

Szíria harmadik legnagyobb városa, Homsz egykor a Bassár el-Aszad elnök elleni felkelés központja volt. Az immáron hatodik évébe lépett polgárháború alatt egy ideig a város kiterjedt területeit a felkelők ellenőrizték, de a kormányerők mára fokozatosan visszaszorították őket, egyedül al-Váer negyedben tudták csak tartani magukat. A 2013 óta ostrom alatt álló városrészben nagyjából 75 ezren élnek, az elmúlt években volt már alkalmankénti élelmiszerhiány az elzárt negyedben.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet bírálta a megállapodást. A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező OSDH úgy tudja, hogy az első 1500 fős csoportot már a jövő héten elszállítják, amit több hasonló akció követ majd az elkövetkező hetekben.

Rovatok