Index Vakbarát Hírportál

Törökország büntetőintézkedéseket jelentett be Hollandiával szemben

2017. március 13., hétfő 23:20

Büntetőintézkedéseket jelentett be Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes hétfőn este Hollandiával szemben a két ország között elmérgesedő diplomáciai viszály újabb fejezeteként, írja az MTI.

A kormányülés után nyilatkozva a török miniszterelnök-helyettes közölte, addig nem engedik vissza a szabadságon lévő holland nagykövetet Törökországba, amíg Hollandia nem tesz eleget a török követeléseknek, mindenekelőtt annak, hogy kérjenek bocsánatot Törökországtól. Ankara ezenkívül felfüggeszti a miniszteri és ennél magasabb szintű kormánytalálkozókat Hollandiával, és nem engedélyezi holland diplomaták repülőútjait Törökországba.

A miniszterelnök-helyettes szerint a diplomáciai válságért nem Törökország a felelős. "Akik előidézték, azoknak kell megtenni a rendezésére irányuló lépéseket is" - fogalmazott. Szerinte Törökország csak megvédi saját büszkeségét.

Hogy jutottunk idáig?

A két ország diplomáciai kapcsolata akkor kezdett megromlani, amikor a holland kormány bejelentette: nem engedik Hollandiában kampányolni a török kormány két miniszterét, valamint rendőri erővel feloszlattak egy Erdogan-párti tüntetést Rotterdamban. A török elnök már ekkor bejelentette, hogy "nemzetközi diplomáciai móresre tanítják" a hollandokat, és le is nácizta a kormányukat egy nyilatkozatban. Ezután a török külügyminiszter háromszor is bekérette a holland ügyvivőt, hogy rajta keresztül rávegye a holland kormányt egy nyilvános bocsánatkérésre.

Ezután Amszterdam kijelentette, nem ajánlja állampolgárainak , hogy Törökországba utazzanak, nehogy valami bajuk legyen ott. Nem túl gyakori, hogy két NATO-tagállam ennyire összerúgja egymással a port. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg fel is szólította a két országot, hogy "mutassanak tiszteletet egymás iránt, legyenek higgadtak és tegyenek megfontolt intézkedéseket". Erdoganra nem volt semmilyen hatással a kérés, bepanaszolta Amszterdamot az Európai Bíróságnál, amiért nem engedték a török minisztereknek, hogy Hollandiában kampányoljanak. Most pedig jött az eddigi legkeményebb szankció, a holland nagykövet kitiltása és a két ország közötti kormánytalálkozók bojkottálása.

Rovatok