Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea kíméletlen csapásokkal fenyegetőzik

2017. március 14., kedd 10:25 | aznap frissítve

Észak-Korea kíméletlen csapásokkal fenyegette meg kedden az Egyesült Államokat arra az esetre, ha megsértené Phenjan szuverenitását vagy méltóságát az a hadihajóraj, amely a Carl Vinson repülőgép-hordozó vezetésével csatlakozni készül az amerikai-dél-koreai közös gyakorlatokhoz.

Phenjan szerint a hajóraj odavezénylése a Koreai-félszigethez része az Egyesült Államok azon vakmerő tervének, hogy megtámadja az országot.

Ha csak egy szemernyit megsértik a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) szuverenitását vagy méltóságát, akkor annak hadserege halálpontos, kíméletlen csapásokat indít a szárazföldről, a levegőből, a tengerről és a tenger alól

- olvasható a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség jelentésében, amit az MTI szemlézett.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea hétfőn kezdte meg újabb, minden évben megrendezett közös hadgyakorlatát, a kéthetes Key Resolve nevűt. Ezzel az a céljuk, hogy elrettentsék Phenjant provokációitól.

Észak-Korea március 6-án kilőtt négy ballisztikus rakétát Japán irányába, megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. A szövetségesek ezzel egy időben más hadgyakorlatokat is tartanak: például a Foal Eagle nevűt, amely március 1-jén kezdődött, és április végéig tart, valamint a Soaring Eagle nevűt, amely pénteken kezdődött, és egy hétig tart. Ez utóbbin 50 vadászgép és a légierő 15 egységének 500 tagja vesz részt.

A koreai-félsziget körül több esemény miatt is izzik a levegő:

Malajzia kitoloncol ötven észak-koreai állampolgárt

Lejárt tartózkodási engedély miatt Malajzia kitoloncol ötven észak-koreai állampolgárt. Az ötven ember része annak a száznegyven főt számláló észak-koreai csoportnak, amelynek tagjai a Malajzia keleti részén lévő Sarawak államban dolgoznak.

A lejárt tartózkodási, munkavállalási engedélyek kérdése azt követően került a figyelem középpontjába, hogy vizsgálat indult a múlt hónapban, február 13-án a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren meggyilkolt Kim Dzsongnam ügyében, akit a malajziai rendőrség Kim Dzsongun észak-koreai diktátor féltestvéreként azonosított. Az esetet követően súlyosan megromlott a két ország viszonya, és kölcsönösen kiutasították a másik fél nagykövetét az országból.

Rovatok