Index Vakbarát Hírportál

Egymás után két öngyilkos merénylet történt Damaszkuszban

2017. március 15., szerda 13:53

Előbb a szíriai fővárosban, a bíróság épületénél történt 25 életet követelő merénylet, majd újra robbantottak. Egyelőre semelyik szervezet sem vállalta magára a robbantást.

Legalább huszonöt ember meghalt, amikor egy merénylő felrobbantotta magát a damaszkuszi bíróság épülete előtt - írja a szír média jelentése alapján a BBC. A France24 rövidesen közölte: az első után újabb robbantás rázta meg Damaszkuszt. Az újabb merényletről egyelőre semmit nem tudni, cikkünket hamarosan frissítjük.

Az első merénylő be akart hatolni az Igazságpalota épületébe, amit a rendőrök megpróbáltak megakadályozni; ekkor robbantotta fel mellényét a terrorista. A környék a jelentések szerint ügyvédekkel, bírókkal és más civilekkel volt tele. A merényletet egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára. A környéket azóta lezárták, az odavezető utat mentők és tűzoltók állják el.

A merénylet a Bassár el-Aszad elnök elleni felkelés kezdetének hatodik évfordulóján történt; hat éve ekkor kezdődött az Arab Tavasz. Azóta 320 ezer embert öltek meg.

A szerdai robbantást egy korábbi, kettős öngyilkos merénylet előzte meg: szombaton Damaszkusz egy másik pontján robbantottak, legalább 40 ember halálát okozva ezzel; közülük többen muszlim zarándokok voltak, akik egy ősi temetőt látogattak meg az óváros közelében. Azt a merényletet az al-Kaidához köthető dzsihádista csoport, a Tahrir al-Sham vállalta magára, hasonlóképp egy homszi, februári, szintén 40 áldozatot követelő merénylethez. A BBC szerint a mostani egy újabb a kormány által kontrollált területek elleni merényletek sorában.

Rovatok