Index Vakbarát Hírportál

Kikerült Trump adóbevallásának egy részlete

2017. március 15., szerda 07:42

A Trump elleni kampány és felháborodás egyik fontos eleme volt, hogy valahogy nyilvánosságra kerüljön az elnök adóbevallása, és bebizonyosodjon, hogy most akkor adócsaló vagy nem. A dokumentumból egy részletet most végre sikerült bemutatnia Rachel Maddow műsorában az MSNBC-n kedd este. A 2005-ös adóbevallásból két oldalt meg is lehet nézni a csatorna honlapján.

Ebből kiderül, hogy Donald Trump 2005-ben 153 millió dollárt keresett, és nagyjából 38 millió dollár jövedelmi adót fizetett. Plusz bevallott egy 103 millió dolláros veszteséget. Trump 24,5 százalékos adókulccsal adózott, ez kevesebb annál a 27,4 százalékos kulcsnál, amelyet az egymillió dolláros vagy annál nagyobb jövedelemre szert tevő adófizetőknek megállapítottak, írja az MTI. A csavar az egészben az, hogy az adózásából 31 millió dollár egy olyan adónemben volt ("alternative minimum tax"), amit Trump szeretne úgy, ahogy van eltörölni.

Egyelőre nem világos, hogyan jutott az MSNBC birtokába a dokumentum, de a Fehér Ház máris reagált: szerintük Maddow törvényt sértett azzal, hogy nyilvánosságra hozta a dokumentum részleteit.

Rovatok