Index Vakbarát Hírportál

Malajzia DNS-vizsgálattal bizonyítja, hogy tényleg Kim Dzsongnam halt meg

2017. március 15., szerda 10:57

Egy gyereke DNS-mintája alapján szakértők megerősítették, hogy valóban Kim Dzsongun észak-koreai vezető féltestvérét, Kim Dzsongnamot gyilkolták meg február 13-án a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren – írja az MTI Ahmad Zahid Hamidi malajziai kormányfő-helyettes bejelentése nyomán.

A DNS-alapú azonosítás azért fontos, mert Észak-Korea mindeddig még csak azt sem volt hajlandó elismerni, hogy valóban Kim Dzsongnam volt a megölt férfi, aki Kim Csol álnéven utazott.

A malajziai rendőrség a férfi személyleírása és ismertetőjegyei alapján már korábban, március 10-én is bejelentette, hogy az áldozat a 45 éves Kim Dzsongnam, ezt erősítette meg most a DNS-vizsgálat. Azt nem tudni, hogy a nyomozók hogyan jutottak hozzá a DNS-mintához, és azt sem pontosították, melyik gyerektől származik.

A néhai Kim Dzsongil legidősebb, kegyvesztett fiával VX idegméreg végzett, amelyet két nő kent az arcára a reptéren, ahol a Makaóba tartó gépére várakozott. Bár Malajzia közvetlenül nem vádolta meg Észak-Koreát a gyilkosság megrendelésével, de minden jel arra mutat, hogy Phenjan áll az akció mögött. A merényletről és az azután kirobbanó diplomáciai háborúról ebben a cikkben olvashat részletesebben:

Rovatok