Index Vakbarát Hírportál

Még pénzért sem akarnak az emberek máshogy közlekedni San Franciscóban

2017. március 15., szerda 20:19

Tavaly augusztusban vezették be azt a programot San Franciscóban, amivel a túlzsúfolt tömegközlekedést próbálták enyhíteni a kritikusnak számító reggel fél 8 és fél 9 közti időszakban. Az elmúlt fél év tapasztalatai alapján a CityLab azt írja, hogy az emberek még pénzért sem hajlandóak máskor munkába menni.

Összesen 18 ezren vettek részt a programban, aminek annyi a lényege, hogy a város pénzt ad azoknak, akik hajlandóak máskor használni a tömegközlekedést. 18 ezren vettek részt benne, de mindössze 250-en voltak azok, akik átalakították az utazási szokásukat a program miatt.

A programhoz használt BART járaton utazók pontokat kaptak, ha a csúcsidő előtti és utáni órákban használták hétköznap a vonalat, egy mérföldért egy pont járt. Ezer pont pedig egy dollárt ér. Igen ám, de mint kiderült, az átlagos utazó így havonta összesen három dollárt keresett, ami átszámítva 870 forint. Mindössze tíz ember volt, aki a programnak köszönhetően minimum 100 dollárt keresett.

Hasonló programot már indítottak Szingapúrban és az indiai Bangalore-ban is a csúcsidőben történő közlekedési káosz enyhítésére, és ezekben a városokban sikerrel járt az új rendszer.

Rovatok