Index Vakbarát Hírportál

Orosz kémek állhatnak bíróság elé a Yahoo meghekkelése miatt

2017. március 15., szerda 16:32

A 2014-es adatlopás minden idők legnagyobb hekkelése volt, még az amerikai választást is manipulálta. Tényleg orosz kémek állhattak a háttérben.

A Reuters forrásai úgy tudják, orosz kémek ellen is vádat fognak emelni a 2014-es adatlopás ügyében, amikor hekkerek félmilliárd felhasználó adatait lopták el a Yahootól. A bejelentés amerikai idő szerint még szerdán várható. A Washington Post korábban azt írta, két orosz kémet és két hekkert fognak az ügy miatt bíróság elé állítani.

Az adatlopásra annak idején a Yahoo lassan és rosszul reagált: az egész ügy nagyon nem jött jól a már akkor is hanyatló cégnek, amelyet, hiába ért valaha 140 milliárd dollárt, végül mindössze 5 milliárdért adtak el a Verizonnak.

A hekkertámadáshoz még soha nem történt hasonló:  külföldiek, konkrétan az oroszok direkt beavatkozással befolyásolhatták a választási kampányt. Az akció mögött ráadásul az amerikai titkosszolgálatok szerint a Kreml és Putyin elnök állt, aki el is érte a célját, az elnök a Moszkvával már láthatóan engedékenyebb Donald Trump lett. A választások manipulálásáról – ami nem konkrétan a szavazás eredményének befolyásolása volt – még keveset tudni, de várhatóan nagyon súlyos következményei lesznek. Az eset hatásait és hátterét korábbi cikkünkben részletesen elemeztük.

Rovatok