Index Vakbarát Hírportál

Nem engedélyezte a skót függetlenségi népszavazást a brit kormányfő

2017. március 16., csütörtök 15:41

A brit miniszterelnök gyakorlatilag kizárta az újabb skóciai függetlenségi népszavazás engedélyezését a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások végéig - írj az MTI.  Theresa May kijelentette: "nincs most itt az ideje" az újabb referendumnak, mivel jelenleg minden energiát az Európai Unióval folytatandó tárgyalássorozatra kell összpontosítani.

May szerint ha ezzel egy időben a skóciai népszavazással is foglalkozni kellene, az rontaná az esélyeit egy olyan megállapodás elérésének az EU-val, amely Skócia számára is kedvező. Arról viszont nem szólt, hogy később, az EU-tárgyalások után hozzájárulna-e a skóciai függetlenségi népszavazáshoz.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy a jövő héten felhatalmazást kér a skót parlamenttől a népszavazás kiírásához szükséges lépések megtételére. Sturgeon azzal indokolta a döntést, hogy Skóciát akarata ellenére rángatják ki az Európai Unióból és az EU egységes belső piacáról, mivel a brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson a skótok jelentős többsége a bennmaradásra voksolt.

Rovatok