Index Vakbarát Hírportál

Nem hallgatták le Trumpot Obamáék

2017. március 16., csütörtök 19:15 | aznap frissítve

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága szerint nincs arra utaló jel, hogy az Egyesült Államok kormánya lehallgatta volna a Donald Trump jelenlegi elnök irodáinak is otthont adó New York-i Trump Towert a tavalyi választás előtt vagy után.

Ezt Richard Burr, a bizottság republikánus elnöke jelentette be csütörtökön, írja a BBC. Ő már a második prominens republikánus, aki a nap folyamán ellentmond az elnöknek. Nem sokkal korábban ugyanis Paul Ryan, a képviselőház elnöke is azt mondta, hogy nem volt lehallgatás Trump főhadiszállásán.

Trump korábban azzal vádolta meg Barack Obamát a Twitteren, hogy lehallgatta a Trump Towert a választások alatt. Korábban a képviselőház hírszerzési bizottsága sem talált bizonyítékot a vádakra.

Korábban több republikánus párttársa is elítélte Trumpot, amiért bármiféle bizonyíték nélkül fogalmazott meg ilyen súlyos vádakat. De a napokban már a Fehér Ház is távolodni próbált az eredeti kijelentéstől. Sean Spicer szóvivő a héten úgy fogalmazott: Donald Trump "nem igazán hiszi", hogy a telefonját Obama volt elnök "személyesen figyelte", azonban hangsúlyozta azt is, hogy a lehallgatásnak más módszerei is lehetségesek.

Azonban csütörtökön Spicer közölte, Trump kitart a vádja mellett. Ez viszont azt az elég furcsa helyzetet idézte elő, hogy a republikánus elnök ellentmond a képviselőház elnökének és mindkét ház hírszerzési bizottsági vezetőjének, akik történetesen mind a hárman a párttársai.

Rovatok