Index Vakbarát Hírportál

Kilátástalan eszkimókon segít az év pedagógusa

2017. március 19., vasárnap 19:08

Egy eszkimó faluban dolgozó kanadai tanárnő, Maggie MacDonnell nyerte a világ legjelentősebb, egymillió dollárral járó pedagógusdíját, a Global Teacher Prize-t vasárnap Dubajban, írja az MTI. A győztes nevét Thomas Pasquet francia űrhajós jelentette be videóüzenetben a Nemzetközi Űrállomásról, az oklevelet pedig Dubaj uralkodója, Rasíd Ál-Maktúm adta át.

A tanárnő hat éve tanít inuit fiatalokat Kanada egyik eldugott, Északi-sarkkörhöz közeli zugában, ahol a zord telek, az elszigeteltség és a kilátástalanság miatt kiugróan magas az öngyilkosságok száma, valamint rendkívül elterjedt az alkoholizmus és a droghasználat is. Az 1300 főt számláló, kizárólag légi úton elérhető faluban csak 2015-ben hatan lettek öngyilkosok, valamennyien fiatal férfiak.

"Az oktatás nemcsak az egyént fejleszti, hanem a társadalmat is gyógyítja" – vallja MacDonnell, aki fitneszközpontot és diákok által működtetett kávézót hozott létre, futóklubot alapított, segít álláshoz jutni a pályakezdőket, és ötszörösére növelte a közösségi programokban résztvevő lányok számát.

Van magyar vonatkozása is a rendezvénynek: a díjátadó és konferencia látványvilágát és a színpadképet egy erre szakosodott magyar design cég tervezte.

Rovatok