Index Vakbarát Hírportál

A német kormányszóvivő nem hagyja annyiban Erdogan nácizását

2017. március 20., hétfő 13:47 | aznap frissítve

Elfogadhatatlannak nevezte hétfőn a német kormány szóvivője, hogy a török államfő náci praktikák bevetésével vádolta meg Angela Merkel német kancellárt. Ulrike Demmer közölte, hogy a nácizmussal való összehasonlítás bármilyen formában elfogadhatatlan. Mint mondta, Törökországnak vissza kellene venni ebből a retorikából, és elejét kellene vennie annak, hogy megromoljon a két ország közötti viszony.

Mint ismert, Erdogan egy vasárnapi tévés beszédében letegezte Merkelt és súlyos vádakkal illette, miután Hollandia mellett Németország sem engedte a török minisztereknek, hogy az Erdogannak teljhatalmat adó népszavazással kapcsolatos kampánygyűléseket tartsanak az országban.

Erdogan többek között azt mondta a beszédében Németországgal kapcsolatban, hogy

nem szeretik, amikor náciként kezelik őket. Ilyenkor szolidaritásukat hangoztatják. Főleg Merkel hajlamos erre. De akkor is, te ebben a pillanatban náci praktikákhoz folyamodsz. És kik ellen veted be őket? Németországi török állampolgár testvéreim és miniszter testvéreim ellen.

A német kormányból először Sigmar Gabriel külügyminiszter reagált Erdogan kijelentéseire, amelyeket megdöbbentőnek nevezett. Mint mondta,

türelmesek vagyunk, de nem hülyék!

Gabriel közölte azt is a török külügyminiszterrel, hogy itt és most átléptek egy határt.

Nem Erdogan volt az első, aki török oldalról lenácizta Merkelt, a kormányhű Günes című napilap szombati számának címlapján egy fotómontázs volt a német kancellárról, akit Hitler-bajusszal, fekete náci egyenruhában és pisztollyal a kezében, mellette horogkereszttel ábrázoltak. A címlapon németül a Hitlerné, törökül pedig a csúnya néni felirat szerepelt.

Arról, hogy miért akar a török kormány Európában kampányolni, és hogyan romlott meg ennyire a holland-török és német-török kapcsolat szinte napok alatt, itt írtunk összefoglaló cikket:

Rovatok