Index Vakbarát Hírportál

Líbia 800 millió eurót követel a menekülthullám leállítására

2017. március 20., hétfő 12:34 | aznap frissítve

A Corriere della Sera nyilvánosságra hozta az Olaszország és Líbia között február 2-án aláírt migrációs megállapodás részleteit, eszerint Líbia 800 millió eurós segélycsomagot követel a partjairól induló menekülthullám leállítására az Európai Uniótól és Olaszországtól. Eddig az EU és Olaszország 200 millió eurót bocsátott Líbia rendelkezésére, emlékeztet az MTI.

A dokumentum szerint Fájez esz-Szarrádzs, a líbiai nemzeti egységkormány miniszterelnöke a migránsok megállítására helikoptereket, hajókat, parti járőrözésre alkalmas motorcsónakokat, mentőautókat, terepjárókat és más járműveket, műholdas telefonokat, búvárfelszerelést, éjszakai távcsöveket, valamint katonai radarrendszert is kért. Utóbbit az olasz lap szerint csak ENSZ-felhatalmazással lehet átadni Tripoli kormányának a Líbiával szembeni fegyverkorlátozás miatt.

A líbiai követelések megnehezítik a tárgyalásokat a Rómában éppen zajló migrációs találkozón, amelyen az EU tagállamai és az észak-afrikai Tunézia, Algéria és Líbia képviseltetik magukat, többnyire miniszteri szinten. A líbiai miniszterelnök a Tripoliban zajló harcok miatt lemondta részvételét, az egységkormányt a bel- és a külügyminiszter képviseli.

Az idén már több mint húszezer menekült érkezett Líbiából Olaszországba. Csak az elmúlt egy napban több mint 3000 embert mentettek ki 25 különböző akcióban a Földközi-tengeren. Az év eleje óta  több mint ötszázan vesztek a tengerbe.

Rovatok