Index Vakbarát Hírportál

Feljött a viccpárt államfőjelöltje a második helyre Szerbiában

2017. március 21., kedd 11:42

Tizenegy jelölt indul az április 2-ra tervezett elnökválasztáson Szerbiában. A legfrissebb közvélemény-kutatások mérései pedig azt mutatják, hogy feljött a második helyre a viccpárt államfőjelöltje, a Ljubisa Preletacevic Beli művésznevet viselő Luka Maksimovic.

A 26 éves egyetemista tavaly hozta létre a Sarmu Probo Nisi - SPN (Nem is etté tőtött káposztát) nevű viccpártot, ami egy mulatós nótáról kapta a nevét. Vezetőjének művésznevéből a Preletacevic pártváltót jelent, a Beli pedig fehér öltözékére utal, ugyanis fehér öltönyben, fehér lovon vagy limuzinon, felékszerezve járta az utcákat.

Az államfőjelölt többször kijelentette, hogy megvesztegethető, a diplomáját vásárolta, nem ért a politikához, ő csak a nagyvezér lenne.

Ahogy az már több országban - így például legutóbb Izlandon is - megtörtént már, Szerbiában sem vették sokáig esélyesnek a viccpárt indulóját, azonban most mindenki megdöbbent az adatokon, amik azt mutatják, hogy Preletacevic Beli akár a voksok 11 százalékát is megszerezheti  Aleksandar Vucic miniszterelnök mögött, megelőzve a korábbi külügyminisztert, Vuk Jeremicet és a volt ombudsmant, Sasa Jankovicot is.

A fiatal férfi - aki zenével és videók forgatásával foglalkozik - a többi jelölttel ellentétben sokáig nem is beszélt államfőjelölti programjáról. A múlt hét óta azonban több újságban és televízióban is megjelent, ahol

sokak meglepetésére inkább jobboldali, sőt nacionalista elképzeléseket fogalmazott meg. Kijelentette, hogy Koszovó Szerbia elszakíthatatlan része, hogy fenn kell tartani a jó kapcsolatot Oroszországgal, és hogy elnökként ellenezné az azonos neműek házasságát.

A hirtelen jött sajtófigyelem és a jobboldali gondolatok megjelenése az ellenzéki sajtóban gyanút keltett, és olyan találgatások is megjelentek, amelyek szerint Ljubisa Preletacevic Beli lehet Aleksandar Vucic trójai falova az ellenzék soraiban, akivel szavazatokat lehet elvonni a többi jelölttől.

A jelenlegi államfő, Tomislav Nikolic az SPN-t ironikus jelenségnek minősítette, szerinte azok, akik komoly politikusnak tartják magukat, magukba kell, hogy nézzenek, ha kevesebb voksot kapnak, mint a viccpárt jelöltje. Nikolic mellesleg kedden bejelentette, hogy amint letelik az elnöki mandátuma, nyugdíjba vonul. Munkába már nem kíván állni, de a politikában továbbra is aktív szerepet vállalna.

Rovatok