Index Vakbarát Hírportál

Lemondták az összes török kampányrendezvényt Németországban

2017. március 21., kedd 14:35

Az elmúlt napok diplomáciai csatározásai után meglepő döntést hozott a török kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP). A párt szóvivője bejelentette, hogy török politikusok nem tartanak több kampányrendezvényt Németországban az április 16-án tartandó népszavazással összefüggésben.

Valamennyi meghirdetett rendezvényt lemondtuk

- közölte az AKP külföldi koordinációval foglalkozó kölni irodájának szóvivője az MTI híradása szerint. Mint mondta, a döntést Ankarában hozták meg azt követően, hogy az elmúlt hetekben az ügy miatt kiéleződött a feszültség Törökország és Németország között.

Erdogan többek között annyira elragadtatta magát, hogy náci praktikák alkalmazásával vádolta meg Angela Merkel német kancellárt. Merkel hétfőn este azt mondta, hogy a berlini kormány a jövőben is betilthatja a Németországban tervezett török kampányrendezvényeket, ha a politikusok nem alkalmazkodnak a német törvényekhez. Mint mondta,

továbbra is érvényben van az a követelésem, hogy Törökország hagyja abba az összehasonlítgatásokat a nácizmussal és ebben nincs ha és de.

Hétfőn még senki sem fogadott volna arra, hogy a török kormánypárt ezek után visszavonulót fúj, azonban mégis ez történt. Ennek mellesleg köze lehet ahhoz is, hogy az EU bővítési biztosa azt mondta, egyre valószínűtlenebb Törökország csatlakozása az unióhoz.

Rovatok