Index Vakbarát Hírportál

Trump bekeményít Észak-Korea ellen, és ez Kínának is fájni fog

2017. március 21., kedd 16:29

Kemény szankciókra készül a Trump-adminisztráció Észak-Korea ellen, írta meg nem nevezett magas rangú forrásra hivatkozva a Reuters. A hírügynökség szerint Phenjant teljesen elvágná a globális pénzügyi rendszertől az Egyesült Államok, válaszul annak katonai fenyegetéseire. 

Mindez érintené azokat a - főként kínai - bankokat és cégeket is, amelyek üzletelnek Észak-Koreával. Emellett megerősített védelmi lépésekkel járna Amerika, és régiós szövetségesei, Dél-Korea és Japán részéről.

Emellett nem került le a terítékről a megelőző katonai csapások terve sem, írja a Reuters, csak épp most a kevéssé kockázatos lépések vannak előtérben. 

A H.R. McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó által összerakott terv heteken belül Trump elé kerülhet, vélhetően még az előtt, hogy az elnök április elején találkozik a kínai elnökkel. A megbeszélések fő témája minden bizonnyal Észak-Korea lesz. A Reuters megjegyzi: nem tudni, Trump milyen gyorsan hoz majd döntést, főleg, hogy a nemzetbiztonsági tisztségek betöltése nem megy gyorsan az elnöknek. 

A Reuters úgy tudja, amerikai tisztségviselők informálisan már figyelmeztették Kínát a szankciók lehetőségére. Kína nyilvánvalóan nem lesz boldog, korábban már jelezte ellenvetéseit a hasonló javaslatok kapcsán.

Rovatok