Index Vakbarát Hírportál

Trump is jön a májusi NATO-csúcsra Brüsszelbe

2017. március 21., kedd 23:00

Május 25-én csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben a NATO-tagállamok állam-, illetve kormányfői - jelentette kedd este az AFP francia hírügynökség a szövetség szóvivőjére hivatkozva.

A többi 27 tagállam vezetői így először találkozhatnak együtt Donald Trumppal, aki szerint a NATO európai tagjainak nagyobb mértékben kellene hozzájárulniuk a szövetség védelmi képességeihez. A vezetők megvitatják, hogyan igazodjon a NATO az új biztonsági környezethez, milyen szerepet játsszon a terrorizmus elleni küzdelemben, és a terhek jobb elosztása érdekében valószínűeg növelik majd a védelmi kiadásokat.

Trump korábban elavultnak nevezte a NATO-t, mert szerinte nem játszik elég nagy szerepet a terrorizmus elleni harcban, sőt a kampányában felvetette annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok csak azokat az országokat hajlandó megvédeni, amelyek teljesítik kötelezettségeiket a védelmi kiadások terén. Később az elnök feltétlen támogatásáról biztosította az Egyesült Államok összes észak-atlanti szövetségesét.

A külügyminiszter kihagyja az áprilisit

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kihagyja az áprilisi külügyminiszteri NATO-találkozót, közölték amerikai tisztségviselők. A politikus ehelyett a szicíliai G7-találkozóra utazik, aztán Moszkva felé veszi az irányt. Amerikát így Tom Shannon képviseli majd Brüsszelben. Az amerikai tárca közölte: amikor kiderült, hogy Tillersonnak ki kell hagynia a találkozót, alternatív dátumokat ajánlottak fel a NATO-nak. 

Rovatok