Index Vakbarát Hírportál

Bocsánatot kért az eurócsoport vezetője a piálássál vádolt országoktól

2017. március 22., szerda 22:14

Jeroen Dijsselbloem, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport holland elnöke kénytelen magyarázkodni és bocsánatot kérni azok után, hogy egy hétfőn megjelent interjúban azt mondta, hogy a dél-európai országok "piára és nőkre" költötték a pénzüket, írja az MTI.

A megnyilvánulás hatalmas felháborodást keltett. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke elfogadhatatlannak nevezte a szerinte rasszista és szexista kijelentést, António Luís Santos Da Costa portugál miniszterelnök és Matteo Renzi volt olasz kormányfő pedig a lemondását követelte.

Dijsselbloem elmondta, hogy sajnálja, ha megbántott valakit, de a kálvinista kultúrával rendelkező hollandok már csak ilyen közvetlenek. Szerinte félre értették a szavait, ugyanis ő magáról beszélt és nem célozgatott, lemondani pedig nem szándékozik. 

A holland pénzügyminiszter mandátuma 2018-ban jár le, de már a kijelentése előtt isem volt jó helyzetben, miután hazai pártja, a Munkapárt (PvdA) hatalmasat bukott a múlt heti hollandiai választásokon.

Rovatok