Index Vakbarát Hírportál

El kellett halasztani a szavazást a republikánus egészségbiztosítási javaslatról

2017. március 23., csütörtök 22:11

Elhalasztották egy nappal a képviselőházi szavazást Donald Trump és a republikánusok egészségbiztosítási törvényjavaslatáról, írja a CNN. Egész héten egyeztetések voltak, de nem sikerült biztos többséget felsorakoztatniuk a republikánus vezetőknek a tervezet mögé, a halasztás pedig a törvényhozókat személyesen is győzködő Trumpnak sem jött ki jól.

A republikánusok a Donald Trump nevéhez kötődő, de valójában Paul Ryan republikánus házelnök által összerakott egészségbiztosítási törvénnyel Barack Obama elnökségének legfontosabb reformját, az Obamacare-t akarják lecserélni. Ez volt Trump egyik legfontosabb kampányígérete is, de egészen március elejéig várni kellett rá, hogy a republikánusok bemutassák a saját tervezetüket. Erről itt írtunk részletesen, a változtatások általában véve a gazdagoknak kedveznek, és a szegényeket szívatják meg.

Az azonban rögtön látszott, hogy a párton belül nincs egyetértés a javaslatról, amit a republikánusok jobbszárnya nem tart elég konzervatívnak, a mérsékeltebbek meg pont túlságosan jobbosnak és szegényellenesnek gondoltak.

A republikánusoknak megvan a biztos többségük a képviselőházban, de legfeljebb 21 képviselőt veszíthetnek, mivel a demokraták már jelezték, hogy nem fogják megszavazni az egészségügyi reformot. Ehhez képest viszont legalább 24-en kijelentették, hogy a mostani formában nem támogatják a javaslatot, és az amerikai médiumok szerint akár 30-an is lehetnek az ellenzők.

Sean Spicer fehér házi szóvivő egész héten azt hangsúlyozta, hogy meglesz a kellő számú képviselő, nincs B-tervük. A héten Trump is próbálta meggyőzni a kongresszusi republikánusokat, és csütörtökön a tervezett szavazás előtt is hosszassan beszélt a konzervatív Freedom Caucus tagjaival, de nem sikerült megegyezniük.

A Fehér Ház bejelentése szerint a halasztás ellenére meggyőződésük, hogy átmegy majd a javaslat. A Freedom Caucust képviselő Mark Meadows azt mondta, hogy sikerült haladást elérni, és szerinte végül majd át fogják szakítani a célszalagot.

Azonban egyelőre kérdéses, hogy pénteken mi következik. Mindenesetre a képviselőházi szavazás után a szenátus elé kerül majd a tervezet. Ott szintén kemény menetre számíthatnak a törvénytervezet támogatói. Az új törvényt április 8-ig, még a kéthetes törvényhozási szünet előtt akarták eredetileg elfogadni.

Rovatok