Index Vakbarát Hírportál

Bejelentkezett az Iszlám Állam a londoni merényletre

2017. március 23., csütörtök 09:40

Brit születésű volt a londoni merénylet elkövetője – közölte Theresa May a parlamentben. A brit kormányfő szerint a titkosszolgálatok már korábban ismerték a férfit. Az elhárításért felelős MI5 már figyelte őt, nyomozott utána erőszakos, szélsőséges nézetei miatt. A kormányfő nem beszélt a merénylő származásáról, és iszlám szálról, bár a rendőrség korábban lényegében erre utalt. 

Nem sokkal később az Iszlám Állam (IS) közölte: az ő katonájuk volt az elkövető – írta a BBC.

Nézze meg, hogy zajlott a terrortámadás.

Így zajlott a westminsteri terrortámadás

Nyolc embert vettek őrizetbe Londonban a szerda délutáni merénylet nyomán. Az autós támadással indult, késeléssel folytatódott terrortámadásban – ez a hatóságok hivatalos minősítése – két civil (egy nő és egy férfi), valamint egy rendőr vesztette életét, a merénylőt lelőtték. A korábbi hírek három civil áldozatról szóltak a rendőrön és a likvidált merénylőn túl.

A kórházakban 36 sérültet ápolnak, közülük hét ember állapota súlyos – írta a BBC. Az áldozatok között külföldiek is vannak, magyar sérültről nem tudni. A 12 brit sérült mellett Theresa May három francia gyerekről, négy dél-koreairól, két görög, egy-egy amerikai, lengyel, kínai, olasz, német és ír sérültről szólt.

A merénylet – amelyet épp a brüsszeli támadások évfordulóján hajtottak végre – az iszlamisták által már többször használt forgatókönyv szerint zajlott: a Westminster hídon a járdára hajtott bérelt autójával egy férfi, gyalogosokat ütve el. Egy nő a Temzébe zuhant, de kimentették és kórházba szállították. Ezután az elkövető végighajtott a hídon, a parlamentnél nekihajtott egy kerítésnek. Ekkor kiszállt, halálra késelt egy fegyvertelen rendőrt, mielőtt a fegyverrel felszerelt rendőrök lelőtték a támadót. Személyazonosságáról egyelőre nem sok szivárgott ki – annyi igen, hogy Birminghamben lakhatott –, de a rendőrség jelezte, pontosabb adataik is vannak róla.

Theresa May sikerről beszélt

A kormányfő csütörtöki parlamenti felszólalásában a rendőrség hősies és hatékony fellépéséről beszélt a merénylet kapcsán is. Az elkövető ugyanis szándékai szerint be akart jutni a parlamentbe, amely előtt néhány méterrel lelőtték. Azt azonban Theresa May elismerte, hogy felül kell vizsgálni a parlament körüli biztonsági rendszert és a szabályozást.

A szolgálatok 13 terrortámadást akadályoztak meg az elmúlt években – mondta a Guardian szerint a kormányfő, aki külön megemlékezett a lelőtt rendőr, a 48 éves, családos Keith Palmer hősiességéről, aki fegyver nélkül is megpróbálta feltartóztatni a késes támadót.

Egyedül volt, de vannak mögötte

Az elkövető egyedül volt, de a rendőrség bizonyos benne, hogy nemzetközi terrorista kapcsolatai voltak.

Ezt erősítette az IS bejelentkezése is, amely szerint az elkövető az ő katonájuk volt.

A Scotland Yard képviseletében nyilatkozó, a terrorelhárításért felelős Mark Rowley ugyanakkor elmondta: egyelőre nincs információ arról, hogy hasonló támadásra lehetne számítani.

Rowley nyilatkozatából egyelőre nem derült ki, hogy az éjszakai razziák során letartóztatott hét – Theresa May csütörtök déli parlamenti felszólalása alapján már nyolc – ember milyen kapcsolatban állhatott a támadóval. A rendőrség további akciókat hajt végre, újabb érintett, a merénylettel összefüggésbe hozható személyek felkutatása érdekében.

Ez a merénylet volt Nagy-Britanniában 2005 óta a legsúlyosabb. 12 évvel ezelőtt, a londoni metróban 52 ember halt meg az öngyilkos merénylők által elkövetett bombatámadásban.

Londoni beszámolók szerint a város távolabbi pontjain nem tapasztalható a szokásosnál nagyobb rendőri jelenlét: fegyveres rendőrök vannak ugyan a nagyobb metróállomásokon, pályaudvarokon is, de ez már korábban is így volt.

Razzia Birminghamben

A londoni merénylet után indított nyomozás keretében szerda éjszaka 11 óra körül a brit rendőrök egy birminghami rajtaütésen hét embert őrizetbe vettek. A rajtaütés idejére lezárták az észak-angliai város több utcáját az Egbatson kerületben. Birmingham úgy került képbe, hogy sajtóhírek szerint a londoni támadó a városban, a Hagley Roadon élt. Azt az autót, amivel aztán a járókelők közé hajtott a Westminster hídon, szintén Birminghamben bérelte.

Birmingham a nagy-britanniai iszlamisták egyik központja. A Brüsszelben, valamint

a Párizsban terrortámadást végrehajtó Mohamed Abrini is ott tartózkodott tetteit megelőzően.

Fapados terrorizmus 

A támadást elítélő, együttérző nemzetközi részvétnyilvánításon túl politikai nyilatkozatok is megjelentek. Bár egyelőre a merénylőről közelebbit nyilvánosan nem tudni – noha a nemzetközi terrorizmussal való esetleges kapcsolat nagy valószínűséggel iszlamista szálat jelent, a rendőrség is Iszlám Állam által inspirált merényletről beszél –, a francia elnökválasztás egyik esélyese már a határvédelem megerősítésének fontosságáról szólt. Marine Le Pen szerint a titkosszolgálatoknak szorosabban, információikat megosztva kell együttműködniük. A Nemzeti Front elnöke felvetette: az ilyen merényletekben érintett kettős állampolgároktól meg kellene vonni a francia állampolgárságot.

A határvédelem azért válik kiemelten szükségessé, mert a bonyolult terrorakciók helyett előtérbe kerültek a könnyen megtervezhető, „alacsony költségvetésű támadások” – idézte Le Pent a Reuters.

Gyertyagyújtás a Trafalgar téren

Csütörtök este az áldozatokra emlékezve gyertyákat gyújtanak a parlamenttől nem messze lévő Trafalgar téren – tudatta közleményében London polgármestere, Sadiq Khan.

A Westminster híd továbbra is el van zárva a forgalom elől. Nem érhető el a felszínről a Westminster metróállomás sem. 

Rovatok