Index Vakbarát Hírportál

Svédországban is jön föl a szélsőjobb

2017. március 23., csütörtök 15:59

A legújabb közvélemény-kutatások szerint a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) már a második legnépszerűbb párt az országban - írja a helyi sajtó alapján az MTI.  Az SD a jobbközép Mérsékelt Párt (MS) helyét vette át, az első helyen a zöldekkel együtt kisebbségi kormányt alkotó szociáldemokraták állnak.

 A Svéd Demokraták - sok más európai populista párthoz hasonlóan - a menekülthullám következtében egyre növekvő bevándorlásellenes érzelmeket lovagolták meg. Svédország 2015-ben rekordszámú, 160 ezer menedékkérőt fogadott be.

A szélsőjobboldali párt a Novus csütörtökön közzétett felmérése szerint egy hónap alatt 18,5 százalékosról 19,2 százalékosra növelte támogatottságát.  Az Ipsos-nak a Dagens Nyheter svéd napilapban közzétett közvélemény-kutatása szerint jelenleg a választók 18 százaléka szavazna az SD-re. A párt a 2014-es választásokon 13 százalékot szerzett.

Eközben a Mérsékelt Párt januári 22-23 százalékos támogatottsága a Novus szerint 18, az Ipsos szerint 17 százalékosra csökkent. A szociáldemokraták 27 százalék körül állnak, holott a 2014-es választásokon még a választók 31 százalékának bizalmát élvezték. Koalíciós társuk, a Zöld Párt népszerűségét a 4 százalékos parlamenti küszöb környékén mérték.

Rovatok