Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ kivizsgálja a rohingják elleni bűncselekményeket

2017. március 24., péntek 14:00

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa pénteken úgy döntött, hogy nemzetközi tényfeltáró missziót küld Mianmarba az ott élő rohingja muszlim kisebbség ellen a biztonsági erők által elkövetett gyilkosságok, nemi erőszakcselekmények és kínzások kivizsgálására, írja az MTI.

A 47 tagállamot tömörítő testület konszenzussal fogadta el az erről szóló - az Európai Unió által előterjesztett - határozatot, amely az elkövetők teljes elszámoltathatóságának biztosítására és az áldozatoknak járó igazságszolgáltatásra szólított fel.

Egy múlt hónapban kiadott ENSZ-jelentés - amely Bangladesbe menekült 220 rohingjával készült interjún alapult - szerzői azt állítják, hogy a mianmari biztonsági erők tömeggyilkosságokat és csoportos erőszakot követtek el rohingják ellen egy olyan hadjáratban, amely nagy valószínűséggel emberiesség elleni bűncselekménnyel és etnikai tisztogatással ér fel. A mianmari hadsereg október 9-én indított hadműveletet az ország északnyugati részén található Arakán államban, azután, hogy feltételezett helyi iszlamisták kilenc rendőrt megöltek a bangladesi határ közelében. Azóta mintegy 75 ezer rohingja keresett menedéket Bangladesben.

A jelentés szerint a katonák

csecsemőket, gyerekeket, nőket és időseket mészároltak le, tüzet nyitottak a menekülőkre, falvakat égettek le, tömegével tartóztatták le a kisebbség tagjait és erőszakolták meg a nőket, illetve szándékosan megsemmisítették az élelmiszerforrásokat.

Htin Lynn mianmari ENSZ-nagykövet pénteken elutasította az ENSZ által szorgalmazott újabb vizsgálatot, elfogadhatatlannak nevezve azt.

Rovatok