Index Vakbarát Hírportál

Londoni merénylet: Angoltanár volt a támadó

2017. március 24., péntek 10:56

Adrian Russell Ajao néven született a szerdai londoni terrortámadás elkövetője, aki csak később vette fel az arabosabban hangzó Khalid Masood nevet – derült ki a brit terrorelhárításért felelős Mark Rowley pénteki nyilatkozatából.

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy az autós támadással indult, késeléssel folytatódott, a gyilkossal együtt végül öt halálos áldozattal járó terrorakció elkövetője Nagy-Britanniában született.

Először a brit bulvárlapok írtak róla, hogy Masood angoltanárként dolgozott. Később a Telegraph is arról cikkezett, hogy az 52 éves férfi – aki nevelt lánya révén nemrég nagyapa lett – 2009-ben egy lutoni középiskolában tanított angolt. Közvetlenül előtte néhány hónapot Szaúd-Arábiában töltött.

Csak kicsit volt gyanús

Masood korábban már követett el bűncselekményeket, testi sértés miatt is ismerte a hatóság, de nem volt terrorgyanús személy, bár már felkerült a titkosszolgálatok radarjára. Először 1983 novemberében vették őrizetbe, legutóbb pedig 2003 decemberében, akkor azért vitték be, mert kést találtak nála egy igazoltatás során. 

A rendőrség azt is közölte, hogy Masood ellen semmilyen nyomozás nem volt folyamatban, és arra utaló jel sem volt, hogy terrortámadásra készülne.

Masood (Ajao) a délkelet-angliai Dartfordban született, a rendőrség már a kisvárosból ismerte kisebb ügyeiért. Később többfelé élt az országban. 

2000-ben súlyos testi sértés miatt került börtönbe: akkoriban Northiamban lakott, ahol szóváltásba keveredett egy férfival, aki állítólag rasszista megjegyzéseket tett a feketének mondott Masoodra.

Ő ezután távozott a helyszínről, ám nem hagyta annyiban a dolgot: a férfi közelben parkoló autóját késsel karcolta össze. Az autó tulajdonosa azonban hamar a helyszínre ért, ekkor vált igazán súlyossá az ügy: Masood hatalmas vágást ejtett az áldozat arcán. 

A bíróságon Masood ügyvédje azzal érvelt, hogy az elkövető folyamatosan rasszista beszólásoknak volt kitéve, ami szerepet játszott az agresszióban. 

A lap szerint Masood a börtönben radikalizálódott.

Mindenesetre sokatmondó, hogy Masoodnak szabadulása után, 2003-ban is volt egy késeléses esete, és a csütörtöki támadásban, miután több embert elütött a Westminster hídon, a kocsiból kiszállva halálra késelt egy rendőrt a parlamentnél.

A Telegraph megtalálta Masood legutóbbi lakhelyén vele élő családjának szomszédait is, akik „nagyon udvarias embernek” írták le őt és 39 éves feleségét is, akinek vélhetően első házasságából származó lánya nemrég gyermeket szült, aki szintén velük élt. A szomszédokat sokkolta, hogy Masood volt a terrortámadás elkövetője.

Mások úgy emlékeztek a férfira, akit csak éjszakánként láttak hazatérni, és „úgy mozgott, mint egy árnyék”. Volt, aki viszont gyerekeivel törődő, őket iskolába is rendszeresen elkísérő, stabil munkából élő emberként írta la Masoodot, aki feleségével együtt öltözékében is hangsúlyozta muszlim vallását. 

Péntekre ötre nőtt a halálos áldozatok száma: az autóval a Westminster hídon elgázolt 40 éves spanyol-brit állampolgárságú Aysha Frade, az 50-es éveiben járt amerikai Kurt Cochran és a parlamentnél késsel megölt fegyvertelen rendőr, a 48 éves Keith Palmer után a kórházban meghalt a 75 éves Leslie Rhodes is. A férfit pénteken kapcsolták le az őt fizikailag életben tartó gépekről, sérülései miatt nem volt esély arra, hogy a kómából felébredjen.

A szerda délutáni támadás során Masood a parlament épületébe is be akart jutni, ezt igyekezett megakadályozni a megölt rendőr, akiről külön is megemlékeztek a parlamentben, és csütörtökön, az áldozatok emlékére a Trafalgar téren tartott gyertyagyújtáson.

A támadás elhárítását ugyan sikeresnek nevezte a kormányfő, mert a gyilkos nem tudott behatolni az épületbe, Theresa May azonban elismerte, hogy szükség van a parlament körüli biztonsági intézkedések felülvizsgálatára. Mayt a támadás után gyorsan biztonságba helyezték, erről egy videó is megjelent a Sky News Twitterén. 

This is the moment @theresa_may was rushed out of #Parliament by her security team during the #Westminster terror attack in #London pic.twitter.com/SQTDQcF6gl

— Sky News (@SkyNews) 2017. március 24.

Kilencen őrizetben

Rowley beszámolója szerint már kilencre nőtt az őrizetbe vett személyek száma, egy nő pedig óvadék ellenében kerülhetett szabadlábra. Egyelőre nem tudni, milyen kapcsolatban álltak az akciót elkövető 52 éves Masooddal, akit az Iszlám Állam (IS) csütörtökön saját katonájának nevezett, így a szervezet lényegében magára vállalta az elmúlt 12 év legsúlyosabb londoni terrortámadását. (A londoni metróban elkövetett 2005. július 7-i merényletsorozatban 52 ember vesztette életét.)

A terrorelhárítás vezetője további letartóztatásokat ígért, jelenleg is folyamatban vannak házkutatások, több mint háromezer szemtanút hallgattak ki, számítógépes adatokat, a merénylettel kapcsolatba hozható eszközöket gyűjtöttek be.

A letartóztatásokra Londonban és Birminghamben került sor – az utóbbiban megfordult a párizsi merényletben részt vett Mohamed Abrini is –, de házkutatások voltak Brightonban és a dél-walesi Carmarthenshire-ben is.

(Borítókép: Mentőautóba helyezik a hordágyon fekvő támadót, aki megkéselt egy rendőrt a brit parlament épületénél, miután a Westminster hídon gyalogosok közé hajtott Londonban 2017. március 22-én. Fotó: MTI/AP/Stefan Rousseau) 

Rovatok