Index Vakbarát Hírportál

Moszkvában a hétvégén elszabadulhatnak az indulatok

2017. március 24., péntek 19:35

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus és a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa 50 perces, a YouTube-on közölt videóban 70 milliárd rubel (350 milliárd forint) értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt, és most a hétvégén országszerte tüntetéseket szerveznek. Moszkvában azonban a hatóságok a tüntetést törvénytelennek nyilvánították.

A moszkvai belvárosba vasárnapra meghirdetett tüntetés miatt megszólalt az orosz belügyminisztérium pénteken, és figyelmeztették az esetleges résztvevőket, hogy „mivel a nem egyeztetett megmozdulást nem vetik alá a vonatkozó jogszabály által előírt terrorellenes ellenőrzésnek, a rendvédelmi szervek nem felelnek a lehetséges negatív következményekért. A tárca arra hívta fel a moszkvaiakat és a fővárosba utazókat, hogy maradjanak távol a tiltakozástól.”

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő pedig kijelenette, hogy a moszkvai hatóságok szerint a Tverszkaja (volt Gorkij) utcára meghirdetett tüntetésről nem egyeztettek a hatóságokkal, ezért az törvénysértő.  A moszkvai rendőrség hasonlóképpen arra hívta fel a figyelmet, hogy az illegális megmozduláson provokáció, közrendbontás fordulhat elő, és hogy az emberek biztonságáért a szervezők felelnek.

A tüntetés szervezői szerint ők egyeztettek, és továbbra is a Kremlhez vezető Tverszkaja utca járdáján készülnek felvonulni, mert a hatóságok a törvényes határidőn belül nem kínáltak fel nekik alternatív terepet a felvonuláshoz.

Egy alkotmánybírósági határozatra hivatkozva azt állították, hogy mivel ez nem történt meg időben, a megmozdulás automatikusan törvényessé válik.

 A Medvegyevről közölt videó az állítja, hogy Oroszország miniszterelnöke és kormánypártjának vezetője a családjával együtt, jótékonysági alapítványok és non-profit szervezetek hálózatán keresztül elitingatlanok, földbirtokok, jachtok, agrárgazdaságok és borászatok tulajdonosa belföldön és Olaszországban. Navalnij szerint a rokonok és barátok által igazgatott, állami szolgálatok által őrzött vagyon oligarchák és állami bankok "adományaiból" halmozódott fel.

Az ellenzéki politikus, aki indulni kíván a 2018-as orosz elnökválasztáson, a politikai vezetést hasonló, Vlagyimir Putyin elnököt pedig még ennél is jelentősebb korrupcióval vádolta meg. 

Noha a Navalnij-féle korrupciós jelentést csak a YouTube-on péntekig több mint 11 millióan látták, a kormányzat részéről az elmúlt három hét alatt nem hangzott el érdemi cáfolat, az ellenzéki politikust rágalmazás miatt sem perelték be. Az orosz média fősodrához tartozó televíziók és lapok a videó tartalmát nem ismertették.

Rovatok