Index Vakbarát Hírportál

Rohamrendőrök vertek szét egy tüntetést Minszkben

2017. március 25., szombat 15:24 | aznap frissítve

A rohamrendőrök vetettek véget egy a tiltás ellenére megtartott tüntetésnek Fehéroroszország fővárosában - írja a BBC. A demonstrálók egy adónem miatt vonultak utcára, ami megsarcolja az alulfoglalkoztatott "szociális parazitákat". 

Szombaton mintegy 700 ember annak ellenére tüntetett Minszk központjában, hogy a fehérorosz hatóságok nem engedélyezték az eseményt. Az ellenzékiek a város legnagyobb sugárútján próbáltak volna végigvonulni, de a rohamrendőrök útjukat állták, és több embert megvertek, majd őrizetbe vettek, egyes beszámolók szerint több nőt a hajánál fogva rángattak a rendőrségi buszokhoz. A tüntetők közben "fasiszták!" kántálással tiltakoztak a rendőri fellépés ellen. 

Az MTI azt írja, a demonstráció kezdete előtt a Viasna nevű jogvédő szervezet közölte, hogy a rendőrség megrohamozta az irodájukat, és az ott lévő 57 embert (aktivistákat, újságírókat, külföldi megfigyelőket) őrizetbe vették. 

A tüntetés célja a "parazitaadó" elleni tiltakozás volt, amit a Lukasenko-kormány azokra vet ki, akik egy évben kevesebbet dolgoztak bejelentve, mint 183 nap, összege mintegy 65 ezer forint. Az Európa utolsó diktátorraként emlegetett elnök néhány hete azt nyilatkozta, hogy idénre felfüggeszti az adónem beszedését, eltörlése azonban nem jött szóba. A tavalyi évre vonatkozóan mintegy 470 ezer embertől kellett volna beszedni a pénzt, de csak 50 ezren fizettek eddig. Őket azzal nyugtatták, amikor találnak munkát, kompenzációt kapnak.

A szervezők az Szabadság Napja névre keresztelt eseményt a Belarusz Népköztársaság kikiáltásának 99. évfodulújára szervezték. A független állam alig több mint fél évig állt fenn az első világháború után, majd a szovjet hadsereg bevonult. 

Rovatok