Index Vakbarát Hírportál

Tömegsírokat találtak Kongóban

2017. március 25., szombat 11:49

Tíz tömegsírt találtak az ENSZ emberi jogi szervezetének aktivistái a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az országban tavaly augusztus óta egyre gyakoribbak a konfliktusok a kormány irányította katonaság, és különféle helyi milíciák között. Becslések szerint 400 ember halt meg az elmúlt hét évben az ilyen összecsapásokban, köztük sok civil és gyerek. Az ENSZ-jelentésben sebtiben elhantolt halottak, a földből kilógó végtagok, lefejezett rendőrök szerepelnek.

A konfliktusok 2016 nyarán kezdődtek az ország Kasai nevű tartományában, ahol egy helyi törzsfőnök, bizonyos Kamwina Nsapu saját országot kiáltott ki, és elűzte az állami hivatalnokokat és rendőröket. Két hónappal később egy rendőrségi razziában megpróbálták letartóztatni, lövöldözés tört ki, amiben halálos sebet kapott. A hívei bosszút esküdtek, amit tetézett, hogy a holttestet a hatóságok nem voltak hajlandók kiadni nekik, hogy tradicionális temetést kapjon. A helyzet azóta eléggé elmérgesedett, Nsapu főleg gyerekkatonákból álló csapatai állami intézményeket támadtak meg, raboltak ki és égettek porig több városban is. A kormány a hadsereg bevetésével válaszolt, amit az ENSZ is elítélt, mert aránytalanul durva katonai erőt alkalmaztak a sokszor csak bozótvágó késekkel és husángokkal, elvétve házilag barkácsolt lőfegyverekkel felszerelt lázadókkal szemben.

A konfliktus most már több tartományra kiterjedt, több ezren voltak kénytelenek elmenekülni az otthonaikból. A katolikus egyház igyekszik béketárgyalásokat összehozni a felek között, kevés sikerrel. Március közepén két ENSZ-tisztségviselő tűnt el az országban, valószínűleg elrabolták őket.

A tömegsírok felfedezése arra utal, hogy az eddig feltételezettnél is sokkal súlyosabban elharapózott az erőszak az országban, ahonnan egyébként a hírek csak elvétve, és erősen torzítva kerülnek ki a világsajtóba.

Rovatok