Index Vakbarát Hírportál

Nagyon nyerhettek Merkelék a Saar-vidéken

2017. március 26., vasárnap 18:48 | aznap frissítve

Bár egyesek előrejelzések a bal- és a szélsőjobboldal megerősödését jósolták, az első exit pollok alapján Angela Merkel kancellár jobbközép-konzervatív pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) fölényesen megnyerte a tartományi választásokat a Saar-vidéken. 

A német közszolgálati média felmérései szerint a CDU 40 százalék körüli eredményt ért el, míg a szociáldemokraták 30, a szocdemektől balra lévő Baloldal 13 százalékot kapott. Nem érték el az 5 százalékos küszöböt a Zöldek és a liberális Szabaddemokraták sem, viszont a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak éppen hogy bejutott a tartományi parlamentbe a 6 százalékos eredményével. 

A Saar-vidéki voksolás már csak azért is kiemelten fontos volt idén, mert szeptemberben általános választások lesznek Németországban. A mostani tartományi szavazás elvileg elég pontos képet ad az erőviszonyokról a kampány hajrája előtt.

Ha a végeredmény megerősíti az exit pollokat, akkor Merkel nagy győzelmet könyvelhet el: a menekültpolitikáját és uniós fellépését ért bírálatok ellenére nagyjából 5 százalékkal nőtt pártja támogatottsága a Saar-vidéken, míg a baloldal gyakorlatilag ugyanannyi voksot kapott, mint a legutóbbi, 2012-es voksolás idején.

Ez egyben az is jelenti, hogy a pártelnöknek frissen megválasztott volt európai parlamenti vezető, Martin Schulz nem tudta jelentősen növelni a szociáldemokraták táborát. Bár az is igaz, hogy az általános választási kampány még az elején jár, így nem kizárható, hogy erősödni fog a jelenleg a CDU-val nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták támogatottsága.

A Saar-vidéken mindenesetre vélhetően folytatódni fog a nagykoalíció, ahogy ezt a CDU tartományi vezetője már be is lengette az exit pollok kihirdetése után. 

Borítókép: Annegret Kramp-Karrenbauer, a tartomány miniszterelnöke és Angela Merkel kancellár a CDU március 23-ai választási gyűlésén (Ralph Orlowski/Reuters)

Rovatok