Index Vakbarát Hírportál

Saar-vidéken mutatkozhat meg először Schulz ereje

2017. március 26., vasárnap 09:21 | aznap frissítve

Tartományi választásokat tartanak ma a németországi Saar-vidéken. A legkisebb német tartományban rendezett választás megmutathatja, hogy mennyire alakítja át az erőviszonyokat az úgynevezett Schulz-hatás, vagyis a szociáldemokrata párt (SPD) rendkívül népszerű vezetője, Martin Schulz színre lépése, írja az MTI.

A Németország nyugati részén fekvő, Luxemburggal és Franciaországgal határos régió tartományi választásán mintegy 800 ezer választó, az ország lakosságának alig egy százaléka vehet részt. A Saar-vidéki választók 18 óráig szavazhatnak. A tartományi parlamentben 51 mandátum sorsáról döntenek. Ezek közül 41 helyet az egyéni képviselőkre leadott szavazatok, 10-et pedig a listás szavazatok alapján osztanak ki. 

Az első eredménybecslések urnazárás után jelennek meg. A hivatalos, előzetes végeredmény 21 óra körül várható.

Martin Schulz Az Európai Parlament volt elnökének január végi megjelenése a német országos politikában az SPD választói támogatottságának nagymértékű és gyors emelkedését, valamint a kisebb pártok támogatottságának gyengülését eredményezte, és megállította a CDU/CSU jobbközép pártszövetség népszerűségének növekedését. Ezt egyelőre csak közvélemény-kutatások jelzik, és a Saar-vidéki az első választás, ahol szavazatokban lehet mérni a változást.

Előfordulhat, hogy a CDU megnyeri a választást, mégis ellenzékbe szorul, ha az SPD és a Baloldal együtt elegendő szavazatot szerez a kormányzáshoz, és sikerül megállapodniuk a koalíciókötésről. Így Saar-vidék lehet az első tartomány az ország nyugati részén, ahol együtt kormányoz az SPD és a Baloldal.

Rovatok