Index Vakbarát Hírportál

Merkel nem kapta meg Trump 346 milliárdos számláját

2017. március 27., hétfő 19:27

Angela Merkel német kancellár nem kapott számlát Donald Trump amerikai elnöktől washingtoni megbeszélésükön, az állítólagos számláról szóló sajtóhírek tévesek - írja az MTI Steffen Seibert német kormányszóvivő hétfői kijelentése alapján.

Merkelék a brit Sunday Times cikkére reagáltak, miszerint az amerikai elnök egy 346 milliárd eurós (több mint 10 ezer milliárd forintos) számlát adott át Trump és Merkel március 17-i találkozóján a német kancellárnak.

Washington számításai alapján Németország a kamatokkal együtt ennyivel költött kevesebbet védelemre 2002 óta, amikor először vállalta, hogy védelmi kiadásait a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő összegre emeli. A brit lap egy név nélkül nyilatkozó német kormánytagot idézve azt írta, hogy Donald Trump lépése felháborító volt és a német fél megfélemlítését célozta, de Angela Merkel higgadtan fogadta az ügyet és nem válaszol az ilyen provokációkra.

Németország védelmi költségvetése az idén 37,004 milliárd euró, ami ugyan csaknem 8 százalékos növekedés a 2016-os 34,287 milliárd euróhoz képest, de csak a GDP 1,2 százalékát teszi ki.

Rovatok