Index Vakbarát Hírportál

10 millió dollárba kerül Trump falának egy kilométere

2017. március 28., kedd 00:31

Egy milliárd, vagyis egészen pontosan 999 millió dollár kiegészítést kért a költségvetéshez Donald Trump, amiből egy 62 mérföldes, tehát 100 kilométeres szakaszt finanszíroznának a déli határon felhúzandó falból.

A matek egyszerű: a fal egy kilométere így 10 millió dollárra, 2,8 milliárd forintra jön ki. Ez még csak a kezdet, ezt az összeget ugyanis 2017-re kérte, 2018-ra már 2,6 milliárd dollárt igényel a határvédelem infrastruktúrájának és technológiájának fejlesztésére, írja a CNN. Az egy milliárd dollárból 77 km teljesen új fal/kerítésszakasz készül el, a maradék 23 km-en megerősítik az eddigi kerítést San Diego körzetében.

A Trump választási kampányában központi szerepet kapó fal teljes költségvetését 12 és 20 milliárd dollár közé teszik, tehát eléggé az elején járnak a folyamatnak. Egyes számítások úgy tartják, ez akár 40 milliárd is lehet a végére.

A CNN-hez eljutott dokumentum szerint viszont – legalábbis Trumpék tálalása alapján – az eddigi erőfeszítéseik eredményesek voltak, 50 százalékkal nőttek ugyanis a bevándorlókkal szembeni letartóztatások és 40 százalékkal a vádemelések száma, míg a kiutasítási kezdeményezések 80 százalékkal ugrottak meg. Egy dolog nem világos csak, hogy pontosan milyen adatokhoz képest, ezt ugyanis nem tüntették fel.

Rovatok