Index Vakbarát Hírportál

Németországi Gülen-híveket figyelt meg Törökország

2017. március 28., kedd 16:57

Németországban élő, Fetullah Gülen hitszónok mozgalmához köthető törököket figyelt meg a török hírszerzés, írja a BBC német sajtóértesülésekre hivatkozva.

A listán mintegy háromszáz személy és kétszáz szervezet szerepel. Az adatbázis Gülenhez köthető személyek és szervezetek címeit, telefonszámait, sőt, bizonyos esetekben fényképeket is tartalmaz.

Az MTI szerint ezt a listát a török hírszerzés vezetője adta át a német szövetségi hírszerző szolgálat vezetőjének februárban a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián, török megítélés szerint valamennyi személy és szervezet a Gülen mozgalmához sorolható, vagyis terroristának tekintendő.

Németország kifakadt

A német belügyminiszter, Thomas de Maiziere a hírekre reagálva kedden kijelentette, hogy a kémkedés Németországban tiltott tevékenység, amit a német hatóságok nem tűrnek meg. Leszögezte:

az itt élő polgárok ellen nem kémkedhetnek idegen államok.

A belügyminiszter elfogadhatatlannak tartja, hogy aggódniuk kell azoknak a Németországban élő embereknek, akik valamilyen oknál fogva nem tetszenek Törökországnak.

Vannak olyan német tartományok, amelykben igyekeznek mindenkit értesíteni arról, hogy szerepelnek a török hírszerzés listáján. A németek egyelőre vizsgálják, hogy a török hírszerzés emberei hogyan juthattak hozzá az adatokhoz.

A jelenleg Pennsylvaniában élő török hitszónokot Erdogan a tavaly nyári puccskísérlet szervezésével vádolja, a német szövetségi hírszerzés azonban nem osztja a török szervek meggyőződését, amely szerint Gülen mozgalma lenne a felelős a törökországi puccskísérletért.

Rovatok