Index Vakbarát Hírportál

Rendőrök lőttek le egy kínait Párizsban

2017. március 28., kedd 13:30

Összecsapásokba torkollt egy tüntetés Párizsban, annak a kínai férfinak a halála kapcsán, akit otthonánál lőttek le egy rendőri akcióban vasárnap – írta a BBC. A rendőri túlkapások ellen, a rendőrség előtt tartott, 150 fős tüntetésen 30 embert őrizetbe vettek.

Az 56 éves ötgyermekes férfi a rendőrség szerint egy halkéssel támadt a rendőrökre lakása ajtajában, miután vitába keveredtek. A hivatalos verzió szerint a rendőrt csak a golyóálló mellénye mentette meg a sérüléstől, társa ezután lőtte le a támadót.

Családja szerint a rendőrök betörték az ajtót, és rögtön halálra sebezték a franciául gyengén tudó, férfit, akinél volt ugyan halkés, de csak azért, mert épp halat tisztított, amikor a rendőrök berontottak, nem támadt vele senkire. 

„Este nyolc órakor a húgom kopogást hallott. Kinézett a kémlelőn, és két férfit és egy nőt látott, fegyverekkel. Apám ekkor ment oda, kezében a halkéssel, épp halat főzött. Egyre erősebben dörömböltek az ajtón, kiabáltam, hogy mindenki nyugodjon le, ne zajongjanak, de ez nem segített. Ekkor betörték az ajtót és az apám a földön találta magát” – idézte fel a történeket Shaoyo Liu lánya a Le Parisiennek.

Peking felszólította Párizst, hogy gondoskodjon a Franciaországban élő kínaiak biztonságáról. Korábban már a kínai vezetés aggodalmát fejezte ki a franciaországi bandák kínaiakat érő támadásai miatt, a mostani reakció új annyiban, hogy ezúttal nem köztörvényes bűnözőket, hanem a francia államot vádolja Peking az erőszak elkövetésével.

A rendőri erőszak egyébként is egyre rendszeresebb téma Franciaországban. Különösen azután, hogy februárban videófelvétel került nyilvánosságra arról, ahogy négy rendőr gumibottal erőszakol meg egy fekete férfit, igazoltatás közben. A felvételek ellenére rendőrök tagadták, hogy szándékosan bántalmazták volna a férfit. 

Rovatok