Index Vakbarát Hírportál

Nem élvezte az iskoláslány megerőszakolását, felmentették

2017. március 29., szerda 16:08

Kígyófóbiás kollégáim sajnos megtiltották, hogy az óriáspiton által egészben lenyelt indonéz farmerről szóló, fényképpel illusztrált Guardian-cikket szemlézzem, ezért most meg kell elégedniük egy másik, ritka beteg történettel ugyanonnan.

2015. január 1-én négy mexikói aranyifjú elrabolta egy osztálytársnőjüket. A gazdag veracruzi elit családok sarjai  közül az egyik, Diego Cruz ügyében most született meg az ítélet. A ma 21 éves Cruzt azzal vádolták, hogy az áldozat melleit fogdosta és ujjait bedugta a hüvelyébe. A cselekmény után Cruz egyébként Spanyolországba menekült, és onnan adták ki Mexikónak.

A felmentő ítélet korszakos indoklása szerint azonban Cruz

a behatolást "nem érzéki céllal" tette, tehát nem követett el erőszakot.

A bíró – Anuar Gonzalez – azt is megállapította, hogy bár az akkor 17 éves áldozatot a vádlottak a kocsijukba kényszerítették, sosem volt kiszolgáltatott (a lány helyzetéről elég sokat elmond, hogy a másik három vádlott közül további kettőt vádolnak azzal, hogy behatoltak a hüvelyébe).

Cruz felmentését a kritikusok a korrupt igazságszolgáltatás csődje és az elit büntetlensége kirívó esetének tekintik. Veracruz egyébként is az egyik, a szervezett bűnözés és a drogháború által leginkább fertőzött állam. Az ítélet a nőjogi aktivistákat is kiborította: szexuálisan érintkezett a lánnyal, de mivel nem élvezte, ezért a dolog nem számít visszaélésnek? – háborgott az egyikük.

Az áldozat 15 hónappal az eset után azt írta egy Facebook-posztban:

"Igen, eljártam inni. Igen, eljártam partizni. Miniszoknyát hordtam , mint sok velem egykorú lány. És ez alapján úgy ítélik, hogy megérdemlem, ami történt velem?

Rovatok