Index Vakbarát Hírportál

Amerikai külügy: Addig maradnak az orosz szankciók, ameddig nem lesz független a Krím

2017. március 31., péntek 21:39

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pénteken azt mondta, hogy nem vonják vissza az Oroszországot sújtó gazdasági szankciókat, írja a CNN.

A bejelentés azért lényeges, mert Donald Trump elnök az elődjéhez képest sokkal barátságosabb hangot ütött meg Vlagyimir Putyinnal, és sokáig kérdés volt, hogy az orosz gazdaságot sújtó intézkedéseket visszavonja-e az amerikai külügy. A kérdést, ha nem is véglegesen, de látszólag jó időre eldöntötték, a szankciók maradnak.

Tillerson egy NATO megbeszélésésen vett részt Brüsszelben, ott jelentette ki elkötelezettségét a szankciók, Ukrajna függetlensége és területi integritása mellett. "Nem fogadjuk el, és nem fogjuk elfogadni Oroszország olyan törekvéseit, melyek meg akarják változtatni Ukrajna határait." - mondta a külügyminiszter.

Pénteken egyébként az amerikai védelmi minisztérium is hasonló szellemben nyilatkozott, mikor kijelentették, hogy nem fogják engedni, hogy az oroszok más nemzetek szavazásait befolyásolják. Ez a kijelentés azért meglepő, mert Donald Trump korábban politikai boszorkányüldözésnek nevezte azokat (az egyébként amerikai hírszerzés által hivatalosan is megerősített) vádakat, melyek szerint az orosz állam hekkerei feltörték a Demokrata Párt szervereit, hogy a kényes információk nyilvánosságra hozatalával gyengíthessék Hillary Clinton győzelmi esélyeit.

James Mattis védelmi miniszter arról is beszélt, hogy Oroszország afganisztáni aktivistása is "aggasztó", utalva arra a gyanúra, hogy a közel-keleti országban a tálib felkelők orosz támogatást kaphattak. Ezekből a nyilatkozatokból arra lehet következtetni a CNN szerint, hogy a Donald Trump és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti kezdeti barátságos viszony megromlani látszik, és végül az új amerikai elnök sem fog lényegesen változtatni az ország külpolitikáján.

Rovatok