Index Vakbarát Hírportál

Vučićnak sikerült, ami elődeinek még soha

2017. április 2., vasárnap 20:06

Nem az volt a kérdés, hogy ki nyeri a vasárnapi szerbiai elnökválasztás első fordulóját, hanem az, hogy milyen arányban. Hivatalos eredmények még nincsenek, de immár biztos: Aleksandar Vučić (Szerb Haladó Párt) miniszterelnök már az első fordulóban megszerezte a szavazatok több, mint felét, így nem kell második fordulót tartani. 

Késő este be is jelentette győzelmét, külön megemlítve a magyar és a bosnyák szavazókat, akik az általuk lakott településeken is szerint többségben őt támogatták. Az első és a második helyezett közötti nagy különbség szerinte azt is jelzi, hogy a választás tiszta volt. Úgy gondolja, hogy elnöklete alatt fenn lehet tartani a jó viszonyt Oroszországgal, és haladni az európai integráció útján.

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) szerint 96 százalékos feldolgozottságnál Aleksandar Vučić 54,9, a legesélyesebb ellenjelölt, Saša Janković 16,2 százalékon áll. Az Ipsos, valamint a jelöltek szavazatszámlálói hasonló értékeket mértek.

Választás előtti elemzésünket itt olvashatja.

Rajtuk kívül még kilencen szálltak ringbe. A humorista Luka Maksimović – aki valójában a hatalomnak tetsző jelölt, mert megosztja az ellenzéki szavazatokat, minden erővel támogatták is – 9,4 százalékkal a harmadik, Vuk Jeremić egykori külügyminiszter 5,8 százalékkal a negyedik, a radikális Vojislav Šešelj 4,4 százalékkal az ötödik helyen áll.

Jellemző, hogy az Egyesült Államokban és Londonban, ahol már megszámolták a szavazatokat, a nyugatos, polgári gondolkodású Janković nyert elsöprő fölénnyel, volt, ahol Vučić a második helyre sem tudott odaérni.

Az eddigi elnök, Tomislav Nikolić is az országot kormányzó haladó párt soraiból került ki. Számos közéleti botránya miatt reménytelen volt újraindítani. Végül a miniszterelnök  Vučić  lett a jelölt, rajta kívül ugyanis a káderhiánnyal küzdő haladó pártnak nem lett volna épkézláb jelöltje. A VMSZ, legnagyobb vajdasági magyar párt a kampányban Vučićot támogatta, akárcsak Orbán Viktor vagy a haladók kampányzáróján szerbül felszólaló Szijjártó Péter.  

Úgy tűnik, a mostani volt 2012 óta a legalacsonyabb részvétel mellett rendezett választás Szerbiában, a részvétel várhatóan nem éri el az 50 százalékot. 2006, Szerbia önállóvá válása óta még egyszer sem volt olyan, hogy már az első fordulóban megválasszák a köztársaság elnökét. Előtte 1992-ben a jugoszláv tagköztársaság Szerbiában volt példa egy első fordulós győzelemre. A győztest úgy hívták, hogy Slobodan Milošević.

Számos szabálytalanság jellemezte a választás napját, ezeket a Szabad Magyar Szó szedte össze. Messze a teljesség igénye nélkül: Horgoson autóztattak, Magyarkanizsán telefonálgattak a hatalom jelöltjét, Aleksandar Vučićot támogatva. A szabadkai piacon a gyanú szerint ezer dinárost (1 dinár 2,5 forint) ígértek egy megfelelő szavazatért, Temerinben magasabb volt az ára, háromezer dinár. 

Borítókép: Aleksandar Vučić győzelmét ünnepli (Antonio Bronic/Reuters)

Rovatok