Index Vakbarát Hírportál

A kormánypárt nyerte az örmény választást

2017. április 3., hétfő 05:29

A szavazókörök 13,8 százalékának összesítése alapján a Szerzs Szargszján államfő vezette Örményország Köztársasági Pártja (RPA) a szavazatok 55,9 százalékát kapta. A Gagik Carukján körül tömörülő ellenzéki koalíciót, a Carukján Szövetségét a választópolgárok 25,4 százaléka támogatta. A választási részvétel 60,86 százalék volt. 

Az első részeredmények szerint a Köztársasági Pártnak minden esélye megvan arra, hogy újra kormányt alakíthasson" - mondta a párt szóvivője, Eduard Sarmaszanov.

A vasárnapi volt az első parlamenti választás a 2015-ös alkotmányreform óta, aminek értelmében az államfő hatáskörei Szargszján hivatali idejének lejárta után, 2018-ban a miniszterelnökre szállnak át. Szerzs Szargszján elnök és támogatói szerint az örmény demokrácia megerősítése és a politikai instabilitás elkerülése érdekében volt szükség az alkotmányos reformra. Az elnök bírálói szerint ezzel szemben a módosítás azzal a céllal született, hogy meghosszabbítsa Szerzs Szargszján politikai karrierjét. A választás egyúttal a demokrácia tesztje is volt Örményországban, ahol a választások útján történő hatalomátvételnek nincs megszilárdult hagyománya.

A választásokon az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) több mint 300 megfigyelője van jelen.

Rovatok