Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzék jelöltje már biztos volt abban, hogy ő nyeri az ecuadori elnökválasztást, de nem így lett

2017. április 3., hétfő 05:34

A baloldali kormánypárt jelöltje, Lenín Moreno nyerte meg az elnökválasztást Ecuadorban a vasárnap megtartott második forduló csaknem végleges eredményei szerint - közölte a központi választási bizottság Quitóban.

A szavazatok 94 százalékának feldolgozottsága alapján Morenóra a választók 51 százaléka adta a voksát, Guillermo Lasso ellenzéki jelöltre 49 százalékuk szavazott. A választás közép-európai idő szerint éjfélkor fejeződött be.

Lasso egyelőre nem ismerte be vereségét és a szavazatok újraszámlálását követeli, mert az este folyamán három, a szavazófülkéből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérés is az ő győzelmét jósolta. 

"Nem vagyunk bolondok, és az ecuadori nép sem az" - írta Lasso a Twitteren, néhány órával azután, hogy az exit poll felmérések napvilágot láttak. "Demokratikusan fogunk cselekedni és tiszteletben tartjuk a hatóságokat, de szilárdan megvédelmezzük a nép akaratát" - írta.

Quitóban a központi választási iroda előtt Lasso több ezer híve tüntetett és áttörtek az épület előtti fémkordonokon, amíg a rendőrség meg nem állította őket. Eközben Moreno hívei már jelöltjük győzelmét ünnepelték.

A választás első fordulójában nyolc jelölt indult, a másodikba Moreno és a jobbközép irányzatú Lasso. 

Rafael Correa jelenlegi elnök mandátuma május 24-én jár le. Tíz év után távozik a hatalomból.

Rovatok