Index Vakbarát Hírportál

Az EU külügyminiszterei szerint csak Aszad nélkül lehet béke Szíriában

2017. április 3., hétfő 18:51 | aznap frissítve

Az európai uniós külügyminiszterek hétfői luxembourgi tanácskozásán elfogadott nyilatkozat szerint nem lehet tartós békét kötni Szíriában a Bassár el-Aszad államfő vezette rezsim hatalmon maradása mellett, írja az MTI.

A külügyi tárcavezetők felszólították Damaszkuszt és a rezsim támogatóit, elsősorban Oroszországot, hogy tegyenek meg mindent a harcok beszüntetéséért és a humanitárius segélyszállítmányok célba juttatásáért. Kiemelték, hogy fontolóra fogják venni az újabb korlátozó intézkedéseket, amennyiben nem javul a helyzet. A külügyminiszterek határozottan elítélték a konfliktusban álló felek által elkövetett "módszeres, széles körű, durva" jogsértéseket, és leszögezték, hogy ezeknek véget kell vetni, az elkövetőket pedig felelősségre kell vonni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be hétfőn, hogy a tagországok egyre megosztottabbak a szíriai elnök személyével kapcsolatban. Mint mondta, előbb békét kell teremteni Szíriában, csak ezután kell az ország vezetésének jövőjével foglalkozni. Magyarország álláspontja az, hogy nem a nemzetközi közösségnek kell megmondania, ki vezesse az országot, a kérdésben a szíriaiaké kell legyen a döntő szó. Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő is azt hangsúlyozta, hogy az ország jövőjéről a szíriaiaknak kell dönteniük, de minden állampolgár részvételével.

Korábban az Európai Unió és az Egyesült Államok is határozottan ragaszkodott hozzá, hogy a rendezéshez Bassár el-Aszadnak le kell mondania. A Fehér Ház szóvivője azonban nemrég közölte, az Egyesült Államoknak el kell fogadnia a politikai realitásokat Szíriában, az amerikai ENSZ-nagykövet pedig elmondta, Washington számára többé nem elsődleges fontosságú a szíriai elnök elmozdítása. Sigmar Gabriel, a német diplomácia vezetője azt mondta, hogy a korábbinál "realistább" az új amerikai álláspont, "az azonban nem történhet meg, hogy érintetlenül marad egy diktátor, aki szörnyű háborús bűncselekményeket követett el".

Rovatok